(FOTO) LEBANE DOBILO KNJIŽARU: Ministar kupovao knjige deci!
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Inicijativa Knjižara za svaki grad

(FOTO) LEBANE DOBILO KNJIŽARU: Ministar kupovao knjige deci!

Srbija -

LEBANE - Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je danas u Lebanu prvu knjižaru u toj opštini i prvu u okviru inicijative "Knjižara za svaki grad", koju je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja.

Ministar Vukosavljević istakao je da je Lebane odavno zaslužilo knjižaru, da u njemu žive vredni, pošteni i časni ljudi, te da reputacija njihovog kraja nadilazi njegove gabarite i broj stanovnika.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Nećemo zaboraviti Lebane i svi drugi gradovi zaslužuju bogat i kvalitetan kulturni život. Ova naša akcija jeste pokušaj i prvi korak ka decentralizaciji kulture i nastojaćemo da svaki grad i mesto u Srbiji dišu duhom i dahom kulture. To je beton koji ulivamo u temelj naše budućnosti - rekao je ministar.

Vukosavljević je rekao i da je otvaranje knjižare u Lebanu rezultat angažovanja vrednih i radnih ljudi koji su garancija da će Srbija ići napred, dodavši da je dobio uverenja da će Lebane napredovati i da će se smanjiti nezaposlenost u toj opštini.

Ministar se osvrnuo i na akciju "Negujmo srpski jezik" ukazavši na značaj očuvanja jezika kao osnovne strukture našeg bića i identiteta, naglasivši da su i ćirilica i latinica naša pisma, ali da ćirilicu moramo dodatno da čuvamo i negujemo.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vukosavljević je mnogobrojnoj deci, okupljenoj ispred knjižare, svojim novcem kupio po jednu knjigu i time je novootvorena knjižara započela svoj rad. Predsednik opštine Lebane Zoran Ilić zahvalio se Ministarstvu kulture i knjižarišto su u Lebanu prepoznali mesto u koje treba ulagati.

Prvi sa decom su se danas družili Ljubivoje Ršumović i Uroš Petrović, koji su potpisivali svoje knjige i fotografisali se sa školarcima. Ršumović je podsetio da je prvi ministar prosvete Dositej Obradović rekao: Knjige, knjige, braćo moja, a ne zvona i praporci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track