(FOTO) NOVI SAD: Otvoren 83. poljoprivredni sajam
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Jedan od najvažnijih sektora za Srbiju

(FOTO) NOVI SAD: Otvoren 83. poljoprivredni sajam

Srbija -

NOVI SAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu ne samo mesto gde se povezuju poljoprivrednici već i mesto gde se susreću zemlje.

"O značaju Međunarodnog poljoprivrednog sajma govori činjenica da nema značajnije kompanije za proizvođnu poljoprivrednih mašina, sadnog materijala, semena, đubriva ili zaštite koja nije makar jednom nastupila na njemu", kazao je Nikolić na svečanom otvaranju 83. izdanja sajma.

Prema njegovim rečima, strateški ciljevi Srbije u oblasti poljoprivrede su u prethodnom periodu redefinisani, tako da će sprovođenje projekata dovesti do pune iskorišćenosti naših potencijala i razvoja cele Srbije.Zemlja partner na ovogodišnjem Sajmu je Italija, a ambasador te zemlje u Srbiji Đuzepe Manco rekao je tim povodom da je Italija najveći ekonomski partner Srbije u automobilskoj i tekstilnoj industriji, kao i u osiguravajućem sektoru.

"Poljoprivreda ima posebno mesto u našim odnosima. Što se tiče agro-industrije, u 2015. godini izvoz je dostigao 37 milijardi evra, a radimo na tome da do 2020. ta cifra dostigne 50 milijardi", kazao je Manco.Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da je poljoprivreda jedan od najvažnijih sektora za Srbiju, jer učestvuje sa oko 10 odsto u BDP-u, sa oko 20 odsto u ukupnoj zaradi, u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredni prehrambeni proizvodi učestvuju sa oko 21, a u uvozu sa osam odsto.

"Srpska poljoprivreda u poslednjoj deceniji konstantno beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, uključujući i zahtevna tržišta EU, Rusije i zemalja Cefte. Prošle godine zabeležen je najveći izvoz i suficit u razmeni ovih proizvoda vredan 1,25 milijardi evra", kazala je ministarka.Ministar privrede Željko Sertić kazao je da Srbija može da shvati tržište zemalja Cefte kao "kvalifikacioni turnir", a u njemu je trenutno najveći izvoznik prehrambenih proizvoda među zemljama članicama."Ovaj rezultat je još impresivniji ako uzmemo u obzir činjenicu da je u region Cefte izvezeno 50 odsto naših proizvoda. Naše kompanije i izvoznici su već uveliko spremni za velika i zahtevna tržišta", dodao je Sertić.On je najavio i nove investicije u ovoj oblasti, a među investitorima je nabrojao firme kao što su Ferero, Tenis i Indo Food.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković izjavio je da je ovogodišnji 83. Međunarodni poljoprivredni sajam za deset odsto i po obimu, i po finansijskim efektima jači nego prethodne godine.Jedna od najznačajnijih segmenata sajma je izložba mehanizacije, gde se očekuje predstavljanje 1.500 mašina, pojačanje programa u oblasti stočarstva kroz Nacionalnu izložbu stoke u kojoj će učestvovati 1.300 autohtonih grla iz Srbije, kao i predstavljanje kineskih poljoprivrednih potencijala kroz izložbu "Premium Brands from Ćina".Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu održava se od 14. do 20. maja, a u okviru njega biće organizovana i izložba konja, porodični dan, seminari i biznis sastanci, a banke i osugaravajuće kompanije ponudiće i povoljne bankarske i osiguravajuće usluge za poljoprivrednike.(Kraj) mel/dar Nikolić posetio štand Španije

Nikolić je posetio štand Španije na 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu na kojem ga je ugostio šef ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Srbiji, Aitor Mate.Kako je saopšteno, Mate je izrazio zadovoljstvo zbog učešća španskih kompanija na ovogodišnjem sajmu u Novom Sadu, rekavši da je Španija spremna da pruži podršku Srbiji u razvoju poljoprivrede i prenese joj iskustva i znanje kako bi iskoristila potencijal i dostigla evropske standarde, piše u saopštenju.

Španski zvaničnik je podsetio da Srbija i Španija ove godine obeležavaju 100 godina ekonomske saradnje, koju je opisao kao raznovrsnu, uravnoteženu i u konstantnom usponu.U saopštenju je navedeno da je u 2015. godini spoljno-trgovinska razmena dve zemlje iznosila oko 360 miliona evra, a Mate je izrazio nadu da će se u budućnosti ta saradnja dodatno unaprediti.

Štand Španije posetili su i supruga predsednika Srbije, Dragica Nikolić, ministar privrede Željko Sertić i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, a prezentaciji španskih kompanija, koje su lideri u oblasti agrara, prisustvovao je i državni sekretar Danilo Golubović.Sedam kompanija iz Španije će do zatvaranja Sajma, 20. maja prezentovati najmodenije plastenike, silose, prihranu, opremu za štale i stočarstvo, sisteme za navodnjavanje, najsavremenije sisteme za zaštitu od mraza, kao i mašine za proizvodnju kartonskih kutija.Nikolić je prethodno otvorio 83. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu rekavši da taj sajam danas predstavlja ne samo mesto gde se povezuju poljoprivrednici, već i mesto gde se susreću zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track