(FOTO) ORHAN PAMUK NJU JE ŽELEO DA VIDI U NOVOM SADU: Slavni turski pisac u Svetogeorgijevskoj crkvi
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Poseta Novom Sadu

(FOTO) ORHAN PAMUK NJU JE ŽELEO DA VIDI U NOVOM SADU: Slavni turski pisac u Svetogeorgijevskoj crkvi

Srbija -

NOVI SAD - Posle primljene međunarodne književne nagrade "Milovan Vidaković" u Ogranku SANU u Novom Sadu, turski književnik i nobelovac Orhan Pamuk posetio je, na svoju želju, pravoslavnu Svetogeorgijevsku sabornu crkvu.

Svečani prijem upriličen je u Sabornom hramu, gde je proslavljenog pisca, u ime vladike Irineja, dočekao protoprezviter Vladan Simić, sekretar episkopa bačkog, i bratstvo hrama, koji su Pamuka upoznali sa istorijatom Katedralne crkve u Novom Sadu, obajvljeno je na sajtu Eparhije bačke.

Foto: Eparhija bačka
Foto: Eparhija bačka

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost se upisao u Letopis Sabornog hrama, izraživši snažna osećanja i doživljaje prilikom upoznavanja sa suštinom i značajem pravoslavne svetinje."Predivni i drevni hram, koji je više puta rušen i obnavljan, predstavlja srce ovoga grada i izvor identiteta srpskog naroda", zabeležio je Pamuk u Letopisu, zahvalivši bratstvu hrama na prijemu i srdačnoj dobrodošlici.

Pamuk je potpisao svoje dve knjige "Istanbul" i "Dževdet-beg i njegovi sinovi", koje će biti sačuvane u eparhijskoj biblioteci.U znak sećanja i zahvalnosti na poseti, prota Vladan Simić je turskom nobelovcu uručio dar episkopa bačkog Irineja - monografije "Unesko u Srbiji" i "Saborna crkva u Novom Sadu".

Pamuk je tokom svog boravka u Srbiji održao predavanje u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, razgovarao sa ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem, novinarima, akademicima, kao i sa svojim srpskim izdavačem, Vladislavom Bajcem, urednikom izdavačke kuće "Geopoetika" koja je do sada objavila 12 njegovih dela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track