(FOTO) OSTVARUJE SE SLOBODANOV SAN: Od leta muzej terakote biće umetnički dragulj Srbije
Foto: Saša Urošev

Vajari i političari saglasni

(FOTO) OSTVARUJE SE SLOBODANOV SAN: Od leta muzej terakote biće umetnički dragulj Srbije

Srbija -

KIKINDA - Dugogodišnji san Slobodana Kojića, idejnog tvorca u svetu jedinstvenog simpozijuma skulpture u terakoti "Tera" i direktora istoimenog Centra za likovnu i primenjenu umetnost, konačno će biti ispunjen, na radost, domaće i međunarodne vajarske javnosti. U svetu jedistven muzej terakote biće otvoren ovog leta:

- Očekujem da će se to desiti istog dana kad započne 36. saziv Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti. Uvek ga otvaramo izložbom skulptura nastalih na prošlogodišnjem sazivu. Dakle, od prvih dana jula, značajan broj monumentalnih skulpura nalaziće se pod krovom manježa, u krugu nekadašnje kikindske kasarne. Biće to veliki umetničkih događaj za Kikindu i Srbiju- uveren je Kojić.

Radovi započeti pre četiri godine konačno se privode kraju. Kojić sa ushićenjem poručuje da se na tome ne završavaju njegove ambicije:

-Osim muzeja, hoćemo da dobijemo i jedinstveni koledž na svetu. Studentima će biti omogućeno da doktoriraju na temu velikih terakota, i to na pedeset metara od muzeja. U planu je da jedan objekat, u krugu nekadašnje kasarne, adaptiramo i pretvorimo u koledž- kaže Kojić..

Da su preostali radovi na ovom zdanju u punom zamahu, uverio i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. On je rekao da će muzej terakote biti umetnički dragulj Srbije:

- Dobijamo pravo mesto za izlaganje skulpura velikog formata čiji su autori značajni vajari iz naše zemlje i inostranstva. Mogu sa optimizmom da kažem da Srbija ima dobre kulturne potencijale, kad je reč o jedno opštoj atmosferi u kulturi. Učinićemo sve da iz meseca u mesec, i iz godine u godinu, stvaramo bolji ambijent u kulturi - poručio je Vukosavljević.

Gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov, takođe je na stanovištu da će Muzej “Tera” još više Kikindu učvrstiti na međunarodnoj kulturnoj mapi:

- Ministarsto kulje prepoznalo svu vrednost ovog grada. Pridružićemo se grupi elitnih gradova u oblasti kulture - rekao je on.

(S. Urošev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track