Ko ujutru bude prvi na izvoru, taj će biti najsrećniji ove godine

(KURIR TV) OVAKO SE SLAVI ĐURĐEVDAN: Ništa bez jagnjetine i muzike! Trubači prave RŠUM!

Srbija -

NIŠ - Stanovnici niških naselja, među kojima su Stočni trg, Crvena zvezda i Beogradmala danas proslavljaju Đurđevdan, odnosno Svetog Đorđa, uz bogatu trpezu i glasnu muziku.

Pripreme za proslavu, žitelji niških naselja započeli su još pre nekoliko dana. Tradicionalno, Đurđevdan slave uz pečenu jagnjetinu, a jagnjiće prema običaju kolju neposredno pre samog slavlja. Običaj nalaže da se dan uoči Đurdjevdana odlazi na izvor po vodu, cveće i vrbove grančice. Kapije okićene cvećem i vrbovim grančicama i jagnjad vezana neposredno ispred ulaza u kuće mogli su se juče videti skoro u svakom dvorištu u romskim naseljima.

Meštani se po nepisanom pravilu utrkuju ko će uoči Đurđevdana prvi u zoru otići po vodu i ko će obezbediti kasapina da im u zoru na praznik zakolje jagnje."Ko ujutru porani i bude prvi na izvoru, taj će biti najsrećniji ove godine i dobijaće poklone", kažu u niškom naselju Stočni trg.

Foto: Beta/Saša Ðorđević
Foto: Beta/Saša Ðorđević

Običaj je, kažu meštani, da se u zoru u izvor bace crvena jaja farbana na Vaskrs i da se natoči voda koja se potom čuva čitave godine "za zdravlje". Đurđevdan se proslavlja u krugu porodice, a drugog dana posećuju se prijatelji, rođaci i komšije.

Stanovnik naselja Beogradmala Ašim Ramadanović rekao je da na đurđevdanskoj trpezi svega ima. "Jagnjetina obavezno, ali i jagnjeća sarmica, punjene paprike, torta. Muzika i pesma obavezno. Trubači prolaze kroz celo naselje", kazao je Ašim Ramadanović.

Njegov komšija Ferhat Saiti kaže da od oko 5.000 porodica u ovim niškim naseljima teško se može naći porodica koja nije kupila jagnje za Đurđevdan. Istakao je da su neke porodice kupile i po dva-tri. "Ko nema novac, pozajmi da bi kupio jagnje, a posle ga otplaćuje po nekoliko meseci", rekao je Saiti.

Foto: Beta/Saša Ðorđević
Foto: Beta/Saša Ðorđević

On je naveo da su jagnjići i ove godine pred Đurđevdan poskupeli, pa je kilogram "žive vage" umesto 300 dinara koštao 350 dinara. Proslava Đurđevdana potrajaće do kasno u noć. Mnogi će uz muziku i piće dočekati zoru.

Đurđevdan ili Svetog Đorđa proslavljaju meštani mnogih sela u okolini Niša kao seosku slavu, a ovaj svetac je i krsna slava velikog broj porodica u samom gradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track