(FOTO) POŽUTELA VODA NA PALIĆU: Mislili su da je katastrofa, ali evo zašto je to dobro
Foto: Facebook Printscreen

Dogodine biće i kupanja

(FOTO) POŽUTELA VODA NA PALIĆU: Mislili su da je katastrofa, ali evo zašto je to dobro

Srbija -

Žuta boja Palićkog jezera, koja je zamenila poznatu zelenu, nemalo je iznenadila šetače i izletnike, ali kako navode stručnjaci to je dobar znak...

To znači da je voda zdravija i čistija. U minula dva meseca preduzete su mere sa ciljem da se utiče na kvalitet vode i unapređenje biljnog i ribljeg sveta. Stalno se uliva sveža voda, koja izmešana s peskom daje tako žutu boju, jer je manje algi, ali je jezero prozirno, na nekim delovima i do metra dubine.

Pokazao se i efekat izlovljavanja babuške, kao izuzetno invazivne vrste koja štetno utiče na biodiverzitet jezera. Izlovljeno je ukupno 17 tona ove ribe, kojom se hrane životinje u Zoo-vrtu, a planira se poribljavanje štukom i somom kako bi se još više smanjila populacija babuške.

Po oceni hidrologa Mišela Romana potrebno je izloviti još oko 160 tona babuške da bi se eko sistem jezera vratio u normalu. Smanjivanjem populacije riba omogućava se razmnožavanje vodenih buva, koje konzumiraju alge i time se voda dodatno bistri. Da je voda čistija vidi se i po povećanju populacije smuđa i bandara, ribljih vrsta koje biraju čistiju vodu s većim procentom kiseonika, potvrdio je Jožef Hužvar, predsednik radne grupe za unapređenje stanja jezera Palić.

Zahvaljujući radu prečistača, koncentracija fosfora u vodi Palićkog jezera je u odnosu na prvobitno stanje smanjena za 90 odsto, što je dodatno uticalo na čistoću vode. U lokalnoj samoupravi Subotice nadaju se da će jezero, ako ne ove, već iduće godine biti pogodno za kupanje, a za jesen najavljuju dolazak prvih strateških investitora.

(Dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track