(FOTO, VIDEO) 3D rekonstrukcija čuda: Ovaj most kod Kladova je 1.000 godina bio najveći na svetu
Foto: Vimeo Printscreen

Car Dunava

(FOTO, VIDEO) 3D rekonstrukcija čuda: Ovaj most kod Kladova je 1.000 godina bio najveći na svetu

Srbija -

Dužina mosta je bila 1.097,5 metara i oko 1.000 godina je važio za najduži most ikada sagrađen u svetu, nalazio se u blizini današnjeg sela Kostol kod Kladova

Trajanov most je bio monumentalna građevina na reci Dunav u delu gde protiče kroz Đerdapsku klisuru. Spajao je Gornju Meziju i Dakiju (današnju Srbiju i Rumuniju), dve provincije Rimskog carstva.Most je izgrađen po naredbi rimskog cara Marka Ulpije Nerva Trajanad, a svečano otvoren 105. godine tokom Drugog pohoda rimskog cara Trajana na Dačane.Dužina mosta je bila 1.097,5 metara i oko 1.000 godina je važio za najduži most ikada sagrađen u svetu, nalazio se u blizini današnjeg sela Kostol kod Kladova sa srpske strane i Turn Severina sa rumunske strane.

Foto: Ćezare Makari: Ciceron se odriče Kataline, Foto: Wikipedia
Foto: Ćezare Makari: Ciceron se odriče Kataline, Foto: Wikipedia

Most je projektovao najveći arhitekta toga doba - Apolodor iz Damaska - zbog čega spada u red najznačajnih dela rimskog građevinarstva.Arhitekta iz Damaska, Apolodor, je o gradnji mosta izveštavao redovno u svom spisu koji je kasnije izgubljen, a podatke o mostu, njegovom izgledu i gradnji zapisali su istoričari Dion Kasije i Polibije, kao i pesnik iz Vizantije Ceces.Trajanov most je podignut za neverovatno kratko vreme, od 103. do 105. godine. To je prvi most ikada podignut na donjem Dunavu koji je na tom mestu širok oko 800 metara i oko 1000 godina je važio za najduži most ikada sagrađen i to u rekordnom roku s obzirom na tadašnju tehnologiju gradnje. Izgled mu je uklesan mnogo godina kasnije na Trajanovom stubu u Rimu. Nakon izgradnje Trajan je naredio da se u stenu iznad puta ukleše natpis:

Foto: Vimeo Printscreen/Dan Marino, Trajanov most na Dunavu
Foto: Vimeo Printscreen/Dan Marino, Trajanov most na Dunavu

Vikicitati „Imperator Cezar, božanskog Nerve sin, Nerva Trajan Avgustus Germanik, vrhovni sveštenik, zastupnik naroda po četvrti put, otac domovine, konzul po četvrti put, savladavši planinsko i dunavsko stenje, sagradio je ovaj put.”Most je najverovatnije porušen po naređenju cara Aurelijana (270-275) kad su Rimljani pod navalom varvarskih plemena morali da napuste tadašnju provinciju Dakiju.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Kad mastilo oživi: Neverovatna nova tehnika stvara pokretne tetovaže (VIDEO)Vitaminski dodaci ne doprinose zdravlju, a korisni su samo za jednoSlavlje u drugom planu: Ovo su najčudniji svadbeni običaji svetaLekcija svetu: Kako Afrika stvara plodnu zemlju bez veštačkih đubrivaNa tragu stvaranja: ​Molekul života pronađen u svemiru (FOTO, VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track