GRADONAČELNIK KRAGUJEVCA SE RASIPA: Tomin sin baca pare na ešarpe i ogledalca!
Foto: Mar

Grad tone

GRADONAČELNIK KRAGUJEVCA SE RASIPA: Tomin sin baca pare na ešarpe i ogledalca!

Srbija -
Dok Kragujevac grca u dugovima, Radomir Nikolić mrtav ladan raspisao javnu nabavku za „poklone pažnje“. I to kakve - noževe, lupe, vinske setove...

BEOGRAD - Grad Kragujevac, na čijem je čelu Radomir Nikolić, sin predsednika Srbije Tomislava Nikolića, raspisao je javnu nabavku za, kako je navedeno, „poklone pažnje“, za koje će građani platiti 700.000 dinara!Tako čelnici Kragujevca, uprkos finansijskim problemima u kojima se Grad nalazi, preko grbače građana svoju pažnju pokazuju potražujući ogledalca, kišobrane, vinske setove, majice, ešarpe, kravate...U teškoj dubioziOva nabavka raspisana je u avgustu, a krajnji rok za dostavljanje ponuda je danas.- Nenormalno je da Grad troši pare na kačkete, majice, ešarpe i kravate u trenutku kad su gradska preduzeća u haosu, a kasa prazna - priča izvor Kurira.Između ostalog, Grad Kragujevac je naručio i metalna ogledalca presvučena eko-kožom, metalne kutije za vizitkarte, kišobrane, USB fleševe, rokovnike, planere, pa čak i noževe, lupe i polo majice od 100 odsto pamuka.Inače, da je ovaj grad u teškoj finansijskoj situaciji, u više navrata je priznao i sam gradonačelnik Radomir Nikolić, koji je za ogromne minuse optuživao svog prethodnika Veroljuba Stevanovića. Nikolić je u julu izjavio da je Grad u tolikoj dubiozi da se svakodnevno suočava sa sudskim izvršenjima i prinudnom naplatom, i to na iznose od 1,4 miliona do pet miliona dinara. Zbog teške finansijske situacije sredstva nisu uplaćivana porodiljama i prosvetarima, a oko 80 radnika kragujevačkog JKP „Gradska groblja“ tražilo je u julu ove godine prijem kod Nikolića jer nisu primili između šest i 12 plata.Nikolić je zatražio i pomoć Vlade za finansiranje otpuštanja viška zaposlenih u javnoj upravi grada.Ekonomista Mahmut Bušatlija kaže da je besramno trošiti javna sredstva za poklone, a da nisu obezbeđeni osnovni uslovi za život građana.

Spasavala ga Vlada- Gradovi treba da se reklamiraju svojom infrastrukturom, građevinarstvom, industrijom... Ešarpe neće nijednog ozbiljnog investitora privući da u tom gradu otvori fabriku i zaposli dve-tri hiljade ljudi. Kupovina kišobrana i majica je čisto razbacivanje parama u trenutku kad građani nemaju od čega da žive - zaključuje Bušatlija.Radomir Nikolić je, podsetimo, pred Novu godinu od Vlade dobio „paketić“ - čak 300 miliona dinara poklonjeno je iz republičkog budžetu Grada Kragujevca, koji je već tada bio u dubiozi.

Koalicija za nadzor javnih finansijaU SKLADU S MOGUĆNOSTIMADragan Dobrašinović iz NVO Koalicija za nadzor javnih finansija kaže da nabavka poklona sama po sebi nije sporna, ali da sve mora biti u skladu s finansijskim mogućnostima Grada:- Kad se nabavljaju ovakvi pokloni za reprezentaciju, trebalo bi voditi računa da imaju lokalni karakter, to jest da na neki način predstavljaju taj lokalitet.

Kabinet gradonačelnikaPROMOVIŠEMO DOMAĆE PROIZVODEU kabinetu gradonačelnika Kragujevca kažu da je vrednost ove nabavke 700.000 dinara, „za razliku od 2014. godine, kada je iznosila 1.250.000“.- Pokloni su namenjeni uglednim gostima grada, ambasadorima, zvaničnicima, predstavnicima inostranih privrednih komora, investitorima koji planiraju otvaranje novih radnih mesta - poručili su u kabinetu i dodali da se ovim poklonima „promovišu domaći proizvodi (?!?)

POLITIČARI OSUĐUJU BAHAĆENJEIgor Mirović (SNS): Skresati troškoveTakve stvari treba svesti ili na potpuni minimum ili ukinuti, to je odluka stranke od pre godinu i po dana. To je zvanični stav stranke.Vladimir Todorić (DS): I on nosio gajbiceVerovatno je i Radomir nosio gajbice. Predlažem Vučiću da počne ispitivanje porekla imovine upravo od Radomira Nikolića, jer ukoliko ne krene od njihove porodice, onda nemamo dalje o čemu da pričamo.Đorđe Milićević (SPS): Ušteda prioritetMi smo uvek zastupnici teze da svaka lokalna samouprava treba da vodi politiku kakvu vodi Vlada. To podrazumeva da ušteda mora i treba da bude prioritet u svakom smislu.Zoran Krasić (SRS): Sumnjiva poslaKo to zna šta je u pitanju, niko živi ne može da protumači šta se radi u Kragujevcu. Za sva ta pitanja prava adresa je Dragica Nikolić, odnosno njen portparol Tomislav Nikolić.Aleksandra Đurović (SNS): Sami da procenjujuStvar svake lokalne samouprave jeste da sama proceni u šta je najvažnije da uloži sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track