GRADONAČELNIKU KULE BERIĆETNA VLAST: Uvećao imovinu, a odrekao se plate!

Dobro mu ide

GRADONAČELNIKU KULE BERIĆETNA VLAST: Uvećao imovinu, a odrekao se plate!

Srbija -

Perica Videkanjić je, zajedno s familijom, od 2012. godine do danas postao vlasnik opreme više stečajnih dužnika, više od 8.000 kvadrata i 15 hektara zemljišta u Kuli

NOVI SAD - Za svega četiri godine, otkako u opštini Kula vlada njegova stranka, aktuelni predsednik opštine Perica Videkanjić, s rođenim bratom Zoranom, postao je vlasnik opreme nekoliko stečajnih dužnika, više od 8.000 kvadrata stambenih, poslovnih i proizvodnih objekata, kao i preko 15 hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta u ovoj opštini, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).U ovome su braći Videkanjić pomogli preduzeće „Molimentum“ i zanatska radnja „Div“, a oba su registrovana za istu delatnost - proizvodnju drvne ambalaže - i oba su registrovana na supruge - „Molimentum“ na Tatjanu Đurnić, nevenčanu suprugu Zorana Videkanjića, direktora ovog preduzeća, koje poslednjih nekoliko godina drži apsolutni monopol u dobijanju višemilionskih poslova na održavanju deponija, atarskih puteva i čišćenja snega, navodi VOICE (www.voice.org.rs).Zanatska radnja „Div“ vodi se na Nataliju Videkanjić, suprugu aktuelnog predsednika opštine, koja je ove godine po prečem pravu zakupila više od 230 hektara državnih oranica na osnovu stočnog fonda, piše VOICE.Taj novinarski istraživački centar objavio je da je poređenjem imovinske karte koju je Perica Videkanjić prijavio u registru imovine funkcionera i katastarske evidencije uočio mnogobrojna neslaganja, odnosno da Videkanjić ima više imovine nego što je prijavio.U vlasništvu „Molimentuma“ su, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda, i poslovni prostori u zgradi Jugobanke u stečaju, površine od 464 kvadratna metra, u kojoj je smešteno i sedište kulskog odbora Srpske napredne stranke, piše VOICE.Povredio zakonAgencija za borbu protiv korupcije donela je rešenje da je Videkanjić povredio Zakon o Agenciji povodom jedne javne nabavke, koju je preduzeće „Molimentum“ sklopilo sa Zavodom za izgradnju.Videkanjić je, kako je navela Agencija za borbu protiv korupcije, povredio zakon „zato što nije prijavio ono što je nesumnjivo moglo da utiče na njegovo nepristrasno obavljanje funkcije i ugrozi poverenje građana“.VOICE je naveo da je sporni ugovor, koji je razmatrala Agencija za borbu protiv korupcije, „tek jedan od brojnih aranžmana“ javnih preduzeća s braćom Videkanjić, koji su „Molimentumu“ od 2013. godine doneli više od 40 miliona dinara.

DIREKTNO Gradonačelnik otvoreno o bogatom imetkuIMAM I DRUGIH POSLOVA OSIM DA PREDSEDNIKUJEMOdgovarajući na pitanja VOICE o mogućem sukobu interesa dok preduzeća sa sedištem u njegovoj roditeljskoj kući dobijaju milionske poslove javnih nabavki i državne oranice po pravu prečeg zakupa, Perica Videkanjić je odgovorio pitanjem:- Da li treba da osudite nekoga da ne radi ništa zato što je vaš suprug na javnoj funkciji? Moja supruga mora od nečeg da živi jer ne može od moje plate, koju inače dajem u dobrotvorne svrhe i delim. Od nečeg mora da se živi.Na pitanje kako je, ako svoju platu daje u dobrotvorne svrhe, kupio imovinu preduzeća „Krajišnik“ za proizvodnju drvne ambalaže za 2,2 miliona dinara, Videkanjić je rekao da „ima i drugih poslova osim da se predsednikuje“.- Da se radi honorarno i dodatno. Šta vas interesuje gde ja radim? Eto, radim kao predsednik. Zašto bih ja bio dužan vam da kažem od koje sam plate ja kupio šta? - poručio je Perica Videkanjić.Na pitanje kako je porodica Videkanjić od njegovog ulaska u politiku višestruko uvećala svoju imovinu, predsednik opštine je odgovorio da to ne treba da interesuje javnost.- Radom verovatno, a ne neradom. Vi se bavite mojom imovinom. Pošaljite Agenciji za borbu protiv korupcije kako sam ja uvećao svoju imovinu, a mene više nemojte da zovete - rekao je Videkanjić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track