HAOS U MAJDANPEKU: Bebe se smrzavaju bez struje i grejanja!
Foto: Beta

Ledena kiša i oluja napravili veliki problem

HAOS U MAJDANPEKU: Bebe se smrzavaju bez struje i grejanja!

Srbija -
U gradu od ponedeljka nema struje, grejanja i vode. Mobilna i fiksna telefonija u prekidu, zatvorene su škole i vrtići

MAJDANPEK - Oko 20.000 meštana opštine Majdanpek, među kojima su i bebe i trudnice, juče i prekjuče se smrzavalo zbog havarije na elektromreži, koju je u ponedeljak po podne prouzrokovala jaka ledena kiša i snažni udari vetra!U gradu nema ni vode, mobilne i fiksne telefonije, a zatvorene su i škole i vrtići.Situacija nepodnošljiva- Više od 20 sati sedimo u hladnom. Pokrili smo se svim ćebadima koje imamo u kući, ali ne pomaže. Sin od tri godine se prehladio, ali pošto u bolnici nemaju agregat, vratili su nas kući. Ne rade ni apoteke, ni benzinske pumpe. Taksisti su prestali da voze, sve radnje su zatvorene. Situacija je nepodnošljiva! - priča za Kurir Verica Stamenković.

Grad okovan snegom i ledom... Majdanpek juče
Grad okovan snegom i ledom... Majdanpek juče

Dramatično je bilo i u ponedeljak uveče u porodilištu Opšte bolnice Majdanpek, gde je Jelena Stojanović (32), u potpunom mraku, u hladnoj bolničkoj sobi, na svet donela devojčicu. Tek rođenu bebu od smrzavanja su spasli radnici Rudnika bakra Majdanpek, koji su doneli agregat. Rudari su tokom jučerašnjeg dana pokušavali da osposobe i još jedan agregat. I MUP pruža maksimalnu pomoć.Nebojša Petrović, izvršni direktor za prenos električne energije u „Elektromreži Srbije“, kaže da su svi ljudski i materijalni resursi aktivirani:- Uslovi za rad su izuzetno teški, a zbog leda i jakog vetra su ugroženi i životi radnika.Evakuacija gradaDejan Vagner, predsednik opštine Majdanpek, najavio je da će evakuisati grad ako do danas ne budu popravljeni kvarovi na dalekovodima. Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, rekao je za Kurir da očekuje da se situacija u Majdanpeku normalizuje i dodao da je veći sneg najavljen tek za 15 dana, te da upozorava na opasnost od nanosa na autoputu Novi Sad-Subotica.- Još danas je na snazi upozorenje na jak vetar, a od četvrtka se očekuje umereno jak, brzine oko deset metara u sekundi - kaže za Kurir Goran Mihajlović, meteorolog.

ČinjeniceŠTA JE SVE UNIŠTILA LEDENA STIHIJA- Kvarovi na elektromreži doveli do prekida struje i u Donjem Milanovcu i Boru, ali su u toku dana otklonjeni.- Zaposleni u Rudniku bakra Majdanpek loženjem vatre pokušavali su da spreče smrzavanje opreme.- U Braničevskom okrugu bez struje bilo desetak sela u opštini Veliko Gradište.- Na površinskom kopu rudnika uglja „Drmno“ Kostolac dolazilo je do obustavljanja rada bagera zbog jakog vetra.- Zbog vetra, koji duva brzinom do 100 kilometara na sat, zaustavljena je plovidba Dunavom od Kostolca do Golupca. Talasi su veliki i po nekoliko metra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track