I LUBENICA SRCE IMA: Počela Bostanijada u Osipaonici
Foto: Shutterstock

Puna škola đaka...

I LUBENICA SRCE IMA: Počela Bostanijada u Osipaonici

Srbija -

SMEDEREVO - U Osipaonici kod Smedereva danas se pod sloganom "I lubenica srce ima" održava 16. bostanijada, manifestacija koja okuplja proizvođače iz Osipaonice, Lugavčine, okolnih sela i iz Vojvodine.

Bostanijada u Osipaonici ima izložbeni i takmičarski karakter, a učesnici će se, kao i do sada, nadmetati za najslađu i najtežu lubenicu i dinju.

U 17 sati je otvaranje manifestacije, a posle obilaska štandova i merenja, biće proglašeni pobednici.U kulturno umetničkom programu nastupiće folklorne grupe GKUD Smederevo i KUD iz Osipaonice.

"Proizvodnja bostana u našem selu zastupljena je na oko 300 do 350 hektara, od ukupno oko 3.000 hektara oranica, gde su kukuruz i pšenica najzastupljenije kulture", rekao je predsednik Organizacionog odbora Nenad Adamović.

Tradicija proizvodnje bostana u ovom kraju duga je više od 100 godina, a po Adamovićevim rečima, najmanje 60 do 70 domaćinstava se danas ozbiljno bavi proizvodnjom bostana.

Osipaonica, sa najvećim brojem proizvođača bostana u smederevskom kraju, ima oko 1.500 kuća i oko 5.500 stanovnika, od kojih su retki meštani koji ne uzgajaju bostan, bar za sopstvene potrebe.Velikoprodajna cena lubenice u smederevskom kraju je 10 dinara po kilogramu (na kvantaškoj pijaci), a u maloprodaji je 20 dinara i više.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja