ISTRAŽUJE SE UZROK SMRTI: Umro Nišlija koji je primio pogrešnu krv
Foto: AP

Porodica ogorčena, lekari tvrde da nisu krivi za smrt pacijenta

ISTRAŽUJE SE UZROK SMRTI: Umro Nišlija koji je primio pogrešnu krv

Srbija -
Vidanović se lečio od ciroze jetre, a pošto je primio pogrešnu krvnu plazmu, porodica je u medije iznela optužbe da je medicinsko osoblje ugrozilo Vladimirov život

NIŠ - Vladimir Vidanović (30) iz Niša, koji je početkom avgusta primio transfuziju pogrešne krvne grupe, preminuo je juče na Klinici za gastroenterologiju Kliničkog centra u Nišu.

Naime, lekari i tehničari niškog Zavoda za transfuziju krvi su 8. avgusta za pacijenta su pripremili dve plazme krvne grupe B, iako je on krvna grupa A.

Vidanović se lečio od ciroze jetre, a pošto je primio pogrešnu krvnu plazmu, porodica je u medije iznela optužbe da je medicinsko osoblje ugrozilo Vladimirov život.

Ranije je iz niškog Kliničkog centra objašnjeno da pacijent, koji je hospitalizovan na toj klinici za gastroenterologiju tokom lečenja, nijednog trenutka nije bio vitalno ugrožen, pošto je primio krv neodgovarajuće krvne grupe. Prema mišljenju pneumofiziologa nije moguće da pacijent razvije bronhopneumoniju zbog prisustva plazme druge krvne grupe.

Nadležni navode i da je pacijent primljen na Kliniku 28. jula zbog pogoršanja osnovne bolesti, i ukazuju da se događaj koji se pominje u medijima desio 8. avgusta.

"Pacijent je sedam dana po prijemu transfuzije razvio bronhopneumoniju koja je saniran", saopštili su tada iz KC.

Biopsijom jetre 2007. godine je postavljena dijagnoza fibroze jetre i Vidanović je u međuvremenu dva puta lečen na VMA, dodaje se u saopštenju.

Posle pogrešne transfuzije, na svoj zahtev Vladimir je napustio napre bolnicu u Nišu, a kasnije i VMA, da bi mu se zdravstveno stanje pogoršalo u četvrtak kada je ponovo primljen na Kliniku za gastroenterologiju Kliničkog centra u Nišu gde je preminuo u nedelju.

Porodica tvrdi da je Vladimir preminuo zbog lekarske greške, dok iz KBC-a tvrde da je pacijet preminuo od ciroze jetre.

Još posle saznanja da je pacijent primio pogrešnu krvnu grupu, iz Ministarstva zdravlja se zahtevali da se kazne svi koji su napravili propust u pružanju terapije pacijenta i dodaju da će lekar i medicinski tehničari biti discipliniski sankcionisani.

"O merama sankcija odlučiće Inspekcija Ministarstva zdravlja, jer ovako nešto više ne sme da se ponovi", rekli su u Ministarstvu zdravlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track