IZLOŽBA U NIŠU: Heroina kojoj je oficir slomio srce!

U čast australijanke Oliv Kelso King

IZLOŽBA U NIŠU: Heroina kojoj je oficir slomio srce!

Srbija -

Žena koja je posvetila ceo život pomaganju Srbima u Prvom svetskom ratu zavolela Milana Jovičića, koji se ipak oženio drugom

Izložba pod nazivom „Narednik Oliv Kelso King - Australijanka u srpskoj vojsci“ otvorena je u utorak Nišu u čast žene koja je svoj život posvetila spasavanju srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu, ali i pomaganju narodu nakon okončanja ratnih dejstava.Oliv Kelso King rođena je 1885. godine u Sidneju. Kao tridesetogodišnjakinja pridružuje se Škotskoj ženskoj bolnici, koja stiže u Solun u pomoć savezničkim trupama. Kada se Škotska ženska bolnica povukla, ona ostaje i postaje jedina Australijanka koja je služila u srpskoj vojsci.Vozila kamionVozila je kamion koji je prepravila u sanitetsko vozilo i nazvala ga „Ela“, skraćenica od engleske reči za slona, zbog njegovog izgleda. Pokazivala je veliku hrabrost u spasavanju ranjenika i dovoženju vojnika do prvih borbenih linija, zbog čega je dobila čin narednika i srebrnu medalju.Uz pomoć oca i svojih sunarodnika otvorila je kantine po celoj tadašnjoj Jugoslaviji i obezbeđivala hranu i lekove za stanovništvo. Za humanitarni rad kralj Aleksandar joj je 1920. uručio Orden Svetog Save.

Nesrećna ljubav

Život ove heroine obeležila je nesrećna ljubav prema srpskom oficiru Milanu Jovičiću. Upoznali su se 1916. godine u Solunu, gde ju je mladi oficir za vezu sa britanskom vojskom posećivao u bolnici dok se lečila od malarije. To je bila ljubav na prvi pogled, odmila su se zvali Olinka i Jovi.Međutim, na veliku žalost Australijanke, Srbin dao je oficirsku reč devojci iz kraljevske porodice, kojom se i oženio 1918.

Fatalna ljubavNIJE GA PREBOLELAOliv se sa Srbinom koji joj je slomio srce godinama dopisivala. Da ga nikada nije prežalila, svedoči to što je u njenoj sobi sve do njene smrti stajala fotografija Milana Jovičića. Oliv Kelso King se u Australiju vratila 1920, a Srbiju je posetila još samo 1922, kada je prisustvovala venčanju kralja Aleksandra. Nikada se nije udala, a preminula je 1958.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track