KAD VOJVOĐANI OPLETU: Kolo od 6 km raširiće 12.000 folkloraša za Ginisa
Foto: Printskrin

4. oktobra u 15 sati

KAD VOJVOĐANI OPLETU: Kolo od 6 km raširiće 12.000 folkloraša za Ginisa

Srbija -
U Velikom kolu do sada je učešće potvrdilo više od 12.000 folkloraša iz čak 11 država

Manifestacija "Veliko kolo za Ginisa", tokom kojeg će igrači kulturno - umetničkih društava iz čak 11 država pokušati da obore Ginisov rekord u najdužem kolu, održaće se na Novom naselju u nedelju, 4. oktobra u 15 časova.

U Velikom kolu do sada je učešće potvrdilo više od 12.000 folkloraša iz čak 11 država, a pored glavne atrakcije, velikog kola, tokom čitavog dana će se održavati koncerti, gde će se predstaviti oko 290 kulturno - umetničkih društava iz Srbije i regiona.

Predsednica Skupštine grada Jelena Crnogorac pozvala je Novosađane i Novosađanke da se priključe ovoj jedinstvenoj manifestaciji i budu svedoci obaranja rekorda.

"Pripreme za organizovanje Velikog kola traju gotovo godinu dana i danas, tri dana od održavanja Velikog kola, priveden je kraju ogroman posao. Zahvalna sam organizatorima ovog događaja, Udruženju "Veliko kolo", koje je došlo na zaista fenomenalnu ideju, a čijom realizacijom će Novi Sad biti označen kao kulturno - umetnički centar regiona - istakla je predsednica novosadskog parlamenta, dodavši da brojka od 12.000 učesnika iz 11 država "zaslužuje veliki respekt i poštovanje, ali i dokaz da je Novi Sad otvoren za sve one koji neguju i podržavaju umetnost i kulturu".

Ona je podsetila da je u organizovanju manifestacije, Udruženje "Veliko kolo" imalo veliku podršku Grada Novog Sada i gradonačelnika Miloša Vučevića, zahvalivši se Gradskim upravama, preduzećima, Novosadskoj policiji, Crvenom krstu i volonterima što su pomogli u organizovanju ovog velikog događaja.

"Molim vozače za strpljenje i apelujem na oprez, jer će u nedelju biti zaista mnogo ljudi na ulicama", podvukla je Crnogorac.

Trasa Velikog kola ide duž Bulevara Evrope, Futoškog puta, Bulevara kneza Miloša i Bulevara vojvode Stepe, a predviđeno je da više od 12.000 folkoloraša po navedenoj trasi obrazuje kolo dugačko šest kilometara.

Predsednik Udruženja "Veliko kolo" Milan Veselinović objasnio je da sadašnji rekord u Ginisovoj knjizi drži kolo sa 250 učesnika, te će ovaj rekord biti gotovo nedostižan. On je podsetio da se pored velikog kola, u nedelju održavaju mnogobrojni kulturno - umetnički i sportski sadržaji, piše mojnovisad.

"Od 11 časova na 27 lokacija po gradu kulturno-umetnička društva imaće koreografije u svojim narodnim nošnjama. Svi oni će se do 15 časova potom skupiti i obrazovati veliko kolo, a muzika će se preko razglasa ravnomerno čuti na svim delovima trase. Tokom velikog kola planirane su tri igre, Veliko bačko kolo, Užičko kolo i Katanka", precizirao je Veselinović, dodajući da će program manifestacije trajati i nakon velikog kola, uz brojne koncerte na bini kod Gerontološkog centra na Novom naselju.

Kako je rečeno na konferenciji, manifestacija ima i humanitarni karakter, jer je potpisan sporazum sa Udruženjem protiv dijabetesa Novog Sada, a čiji će volonteri građanima i građankama deliti postere i edukovati ih o ovoj bolesti.

https://www.youtube.com/watch?t=2&v=5MSHOi03hS0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track