KAŽNJENA U 71. GODINI: Baka iz Šapca mora u zatvor zbog pasa lutalica
Foto: Kurir

Zbog humanosti u zatvor

KAŽNJENA U 71. GODINI: Baka iz Šapca mora u zatvor zbog pasa lutalica

Srbija -
Sedamdesetjednogodišnja Marija Mišić iz Šapca kažnjena zato što nije vezala napuštene životinje o kojima brine, a pošto nema novca da plati kaznu, ako joj dobri ljudi ne pomognu, od sutra će na petodnevnu robiju

BEOGRAD - Ukoliko do sutra ne uplati kaznu od 5.000 dinara zbog neadekvatnog držanja pasa, Šapčanka Marija Mišić (71) moraće pet dana da odleži u zatvoru u Požarevcu!Mišićeva navodi za Kurir da nema novca da plati kaznu, ali i da ne želi to da učini jer je reč o psima lutalicama.- Pasa lutalica je mnogo u našem kraju. Nemam mehanizam da ih oteram. Niti mogu. Onda se, po nečijoj prijavi, pojavila komunalna policija i predlagala da ih vežem, na šta sam rekla da neću i da ne smem da ih vežem. Nikada me policajci nisu legitimisali, davali su mi da potpišem zapisnik, ali nisam to učinila. Na kraju sam dobila kaznu zbog dva psa i ako ne platim 5.000 dinara, moraću sa 71 godinom da idem u zatvor - navodi Mišićeva.Dobila aritmijuOna gotovo kroz suze kaže da od prihoda ima samo penziju, koja iznosi 13.000 dinara, te da jedva sastavlja kraj s krajem.- Ne mogu da platim kaznu, nemam od čega. Od penzije ne znam šta ću pre da kupim: da li lekove ili hranu, a oni mi prete zatvorom. Šta sam ovo doživela? Sramota me je zbog situacije u koju su me doveli. Zbog svega sam doživela veliki stres, pritisak mi je skočio, imam aritimiju - kaže Marija i dodaje da se zbog konačne odluke prekršajnog suda žalila, ali da je žalba odbijena.Marijin sin Dragan navodi da su zasad uspeli da prikupe 700 dinara, ali da su pomoć obećala i udruženja koja se bave zaštitom prava životinja.- Nadam se da ćemo sakupiti novac za kaznu kako bi majka izbegla zatvor. Međutim, problem sa psima lutalicama se neće tako rešiti. Kada se sve ovo završi, opet neko može da je prijavi za pse lutalice i zar onda opet treba da odgovara - navodi Mašić.

Brine o lutalicama... Komunalci tri puta reagovali
Brine o lutalicama... Komunalci tri puta reagovali

Sve po zakonu

U šabačkoj komunalnoj policiji medijima su kazali da su tri puta izlazili na teren zbog prijava, pokušavajući da reše spor od pre godinu i po dana. Navode i da su Mišićevoj nudili šintersku službu.- Ona nije pristala na to, rekla je da će zadržati te pse, nakon čega je licu naloženo da ispuni uslove o držanju životinja, i ako je reč o psima lutalicama, ako ih prihvatimo da ih udomimo, onda se moramo starati o njima na propisan način - naveo je Nenad Ilić, rukovodilac Odeljenja komunalne policije u Šapcu.

Elvir Burazerović iz ORKAOVO JE SRAMOTA, POMOĆI ĆEMOElvir Burazerović iz organizacije ORKA kaže da je ovo što se dešava Mišićevoj prava sramota:- Ovaj slučaj govori o neosetljivosti našeg pravnog sistema jer se došlo do rasprave da li žena sa toliko godina treba zbog ovoga da ide u zatvor. Mi ćemo joj ponuditi pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track