KIKINDSKA SUVAČA SVE INTERESANTNIJA: I Amerikanci bi voleli da proradi mlin na konjski pogon
Foto: Saša Urošev

Spomenik kulture pod zaštitom države

KIKINDSKA SUVAČA SVE INTERESANTNIJA: I Amerikanci bi voleli da proradi mlin na konjski pogon

Srbija -

KIKINDA - Kada dođu u Kikindu, domaći i inostrani turisti ne propuštaju priliku da vide Suvaču, jedini sačuvan mlin na konjski pogon u Srbiji.

Raritetni mlin, sagrađen daleke 1899. godine, sve je interesantniji i Amerikancima.

Foto: S.U.
Foto: S.U.

Šta se nalazi ispod 8,6 metara visoke glavne drvene konstrukcije , ali i u ostalim prostorijama Suvače, videla je Erika Kin, ataše za kulturu ambasade SAD. Fascinirana izgledom drevnog mlina i postavkom Narodnog muzeja, ali i ukusom tradicionalnih banatskih specijaliteta, ona je izrazila želju da joj ovo ne bude prvi i poslednji boravak u Kikindi:

Erika Kin, Foto: S.U.
Erika Kin, Foto: S.U.

- Kikinda je vrlo lepo mesto. Ja želim da živim ovde, možda u budućnosti. Suvača je neverovatno lepa-rekla je ona i nastavila:

-Zaista je neverovatno videti kako su ljudi nekada mleli žito. Želimo da sarađujemo sa kikindskim Narodnim muzejom i učinimo sve kako bi se ovaj mlin sačuvao - nagovestila je Kin.

Direktorka Narodnog muzeja, Lidija Milašinović, potvrdila je da je Suvača sve interesantnija Amerikancima. Suvaču je pre dve godine posetio Donovan Ripkema, vodeći stručnjak za projekte održive rehabilitacije kulturnog nasleđa u SAD i širom sveta. Nešto pre njega, mlin na konjski pogon obišle su Keti Has, Ejmi Krebovic i Kejti Kastelo, studentkinje antropologije iz Pitsburga.

Lidija Milašinović i Erika Kin, Foto: S.U.
Lidija Milašinović i Erika Kin, Foto: S.U.

Veoma ih je obradovala mogućnost da Suvača proradi:

-Interesatno je da je Donovan Ripkema našu Suvaču, u kontekstu kreiranja biznis planova za kulturno nasleđe, predstavio čak i u Saudijskoj Arabiji. U prethodnom periodu su sanirani krov Suvače, ali i oštećen centralni stub. Sređeni su zidovi oko mlinareve sobe. Po proceni stručnjaka republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Suvača je u dosta dobrom stanju. Na dobrom smo putu da, uz još neke manje intervencije, ona jednom godišnje radi, poput Suvače u mađarskom mestu Sarvaš. Bitno nam je da našu Suvaču oživimo, kako ne bi ostala spomenik kulture - podvlači Milašinović.

Američke studentkinje, Foto: S.U.
Američke studentkinje, Foto: S.U.

Spomenik kulture pod zaštitom države

Pred Drugi svetski rat, grupa lokalnih zadrugara Suvaču je prodala Nemcu Gašparu Krimeru, a onda je 1945. nacionalizovana. Kao spomenik kulture Suvača je pod zaštitu države stavljena 1951. godine, a 1990. proglašena za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Mlela žito, ali i biber i cimet

Sredinom 19. veka, samo u Kikindi i okolini, bilo je pedesetak ovakvih mlinova. U njima su se mleli žito, kukuruz i paprika, a ređe biber i cimet. Upregnuti konji obrtali su veliku drvenu osovinu.Za sat vremena mogli su da samelju sto kilograma pšenice.

(Tekst i Foto: S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track