KRAĐA RIBE: Svaki ribolovac uočio krivolov
Foto: Nebojsa Mandic.

Istraživanje

KRAĐA RIBE: Svaki ribolovac uočio krivolov

Srbija -

Svaki ribolovac u Srbiji je prošle godine primetio ribokra]u, ribočuvara na vodi gotovo da nije bilo, pa zato skoro 40 procenata ucesnika ankete Ujedinjenih ribolovaca Srbije ne namerava da kupi ribolovnu dozvolu za 2017.

U Srbiji, prema poslednjim podacima, ribolovnu dozvolu koja košta 6.000 dinara, kupuje oko 60 hiljada ljudi i time korisnicima i državi obezbedjuje prihod od oko 360 miliona dinara. Tako]e se procenjuje da manje-više aktivno peca oko 110 hiljada njih.

Onlajn anketa Ujedinjenih ribolovaca Srbije, udruženja gra]ana koje se bori za spas rekreativnog ribolova, održivo korišćenje ribljeg fonda, te zaštitu životne sredine, sprovedena je tokom treće i četvrte nedelje decembra 2016. godine na 939 ribolovaca iz svih 16 ribarskih područja.

Gotovo jedna petina ispitanih rekla je kako u ribolov odlazi više od 100 puta u godini, njih 36.7 odsto peca do 100 puta, a 39.2 odsto na vodu izlazi između 10 i 50 puta godišnje.

Prošle godine, pokazala je anketa, 56.8 odsto ribolovaca nije videlo ribočuvara niti jednom, a provera ulova i pribora nije vršena u skoro 80 posto slučajeva kada je kontrole bilo.

Ribokrađu je primetio svaki ispitanik, a radom ribočuvarske službe nije zadovoljno 79.5 posto njih. Polovina ispitanih je 2016. retko ispunjavala dnevnu kvotu ulova od 5 kilograma ribe, petini to nije uspelo nijednom, a samo je tri odsto njih svaki put je ulovilo onoliko koliko zakon dozvoljava.

Samo 62 procenta ispitanih ustvrdilo je da zbog stanja na vodama, namerava da kupi dozvolu za 2017.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja