KRALJEVO: Posle poplava voda za piće u Ibru bez fenola i teških metala
Foto: Shutterstock

Lepa vest

KRALJEVO: Posle poplava voda za piće u Ibru bez fenola i teških metala

Srbija -
KRALJEVO - Zavod za javno zdravlje u Kraljevu utvrdio je da je voda u Ibru, iz kojeg se građani Kraljeva snabdevaju pijaćom vodom, ispravna za upotrebu, izjavio je danas gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

"Analiza je pokazala da je voda ispravna, bez fenola i teških metala, a mi smo preventivno, poučeni dugogodišnjim iskustvima sa prisutnošću fenola u Ibru koji su dolazili sa Kosova, želeli da posle velikih poplava i padavina ispitamo vodu u ovoj reci", rekao je Ilić.

On je naveo da se zemljište u poplavljenom delu Kraljeva isušuje, kao i da su ekipe Zavoda za javno zdravlje, Veterinarskog insituta Kraljevo i gradske Čistoće na terenu i da rade na dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji."Voda se povukla i čekamo da se isuši zemljište kako bismo nastavili sa izgradnjom zaštitnog bedema u Grdici kako bismo zaštitili ovo naselje od izlivanja Zapadne Morave", kazao je gradonačelnik Kraljeva.

Ilić koji je i komandant Kriznog štaba, rekao je da se još utvrđuje koliko je poljoprivrednog zemljišta u Kraljevu bilo zahvaćeno poplavom."Moramo utvrditi koje su njive bile zasejane ozimim usevima, a koje još nisu bile zasejane. Posle toga ćemo oštećenim poljoprivrednicima uz pomoć Ministarstva poljoprivrede podeliti seme za ponovnu setvu, na njivama zasejanim pre poplava", objasnio je Ilić.

Kraljevo je prva lokalna samouprava koja je posle velikih poplava prva obavila administrativni proces po prijavama građana za štetu tokom poplava na 150 objekata, što je Ilić ocenio "dobrm organizovanošću"."Suština je dobra organizacija u situaciji elementarne nepogode, kao i efikasnost da se pomogne stanovništvu kada ona prođe. Mi smo juče izdali prvo rešenje za pomoć građanima", rekao je Ilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track