LAZARU JE OSTAO SAMO MORFIJUM: Očajna porodica teško bolesnog dečaka iz Leskovca poziva u pomoć
Foto: Jugmedia.rs

Potrebna manja novčana podrška

LAZARU JE OSTAO SAMO MORFIJUM: Očajna porodica teško bolesnog dečaka iz Leskovca poziva u pomoć

Srbija -

LESKOVAC - Lazar Rajković (13) iz Velike Grabovnice kod Leskovca je svojevrsni nesrećni rekorder budući da je za tri godine i 4 meseca primio 30 hemoterapija, izdržao 76 zračenja, pa mega terapiju, ugradnju dela veštačke noge i na kraju transplaticiju koštane srži

Kada se čovek nađe u nevolji ostane sam sa sobom i sa svojim bolom, niko da pozove, niko da pita, niko da pomogne…

Ovako Perica i Žaklina Rajković iz Velike Grabovnice kod Leskovca opisuju deo atmosfere u svojoj porodičnoj kući, gde u krevetu leži njihov sin Lazar (13), bolestan od najtežeg oblika karcionoma kostiju.

Situacija se i dalje pogoršava. Roditelji su očajni, navodi Jugmedia.

„Otpustili su nas iz bolnice u Beogradu, za hitna stanja odlazimo do Niša. Naš sin je spao na morfijum, dva puta dnevno jer ima veoma jake bolove...“ u suzama priča Perica.

Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

Lazarovu tragediju preživljava i njegova dve godine starija sestra, koja nam skoro svakodnevno šalje apele za pomoć, pomoć koju novinari nisu u stanju da pruže.

Kada je posle presađivanja koštane srži trebalo dati retku AB pozitivnu krvnu grupu, apel je naišao na odličnu rekaciju, pa su se ljudi javljali iz cele Srbije i Makedonije. Tada je postojala velika nada.

Kada je nešto kasnije apelovano da se roditeljima novčano pomogne zbog velikih troškova, jer su bez posla i otac i majka, akcija je skoro propala. Samo su se uključili navijači FK Zvezde iz Leskovca i uvek humani leskovački gimnazijalci.

Očajni otac ponovo apeluje da se pomogne. Iako država plaća veći deo lekova, ipak za neke nema refundacije, a i sami roditelji su u teškoj finansijskoj situaciji jer su i ono malo poljoprivrednog zemljišta prestali da obrađuju i stopostotno se posvetili svom bolesnom nepokretnom detetu.

Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

„Ako neko ima, ako nekome pretekne. Ostali smo sami na ovom svetu. Niko nas ne pita, niko ne nudi pomoć“, nevoljno priča Perica.

A retka Lazarova bolest, od koje godišnje na prostoru bivše Jugoslavije oboli 7 do 8 dece, otkrivena je sasvim slučajno u Opštoj bolnici Leskovac, posle pada dečaka sa kamiona.

„Bio je povredio nogu pa je izvršeno snimanje, da se vidi da nije došlo do preloma. Preloma nije bilo, ali ozbiljno lice lekara je nagoveštavalo nešto ozbiljnjije, nešto što tog momenta nismo razumeli do kraja. Već sutradan smo bili u Beogradu gde nam je saopštena strašna vest. Tako nam se život promenio za 12 sati“, priseća se Lazarov otac.

Ukoliko vas je ova teška životna priča dirnula, pomozite Lazaru i njegovim roditeljima, da im se bar malo bolni i tegobni dani olakšaju. Među nama ima i bogatih. Uostalom, vreme je darivanja.

Žiro račun je: 205-9011006236540-72 Komercijana banka

(Milica Ivanović/jugmedia.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track