LEPA VEST IZ NIŠA: Pacijentu koji je zarazio lekare kruševačke bolnice bolje, uskoro ide kući
Foto: M.M.

Klinika za infektivne bolesti

LEPA VEST IZ NIŠA: Pacijentu koji je zarazio lekare kruševačke bolnice bolje, uskoro ide kući

Srbija -

NIŠ, KRALJEVO - Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović izjavio je danas da je pacijent koji je na nišku Kliniku za infektivne bolesti prebačen iz Kruševca zbog ozbiljnih problema sa disajnim putevima, dobro i da će već u utorak ili sredu biti otpušten iz bolnice.

Radovanović je rekao da sumnja u to da je taj pacijent mogao da zarazi 18 osoba za dva dana koliko se lečio u kruševačkoj bolnici, jer od 15. novembra, od kada je u Nišu, niko od zdravstvenih radnika koji su bili sa njim u kontaktu, nije imao nikakve smetnje.

"Pacijent je bio na intenzivnoj nezi sa drugim pacijentima, a osim standardnih mera zaštite nikakve druge mere nisu preduzete", rekao je Radovanović.Prema njegovim rečima, pacijent nema grip niti drugu infekciju koja se kapljično prenosi a od čega je oboleo znaće se kada iz beogradskog Instituta "Torlak" stignu analize krvi. ; Radovanović je zamolio medije da prenose jasne, precizne i proverene informacije o stanju pacijenata, jer u suprotnom mogu da izazovu paniku medju gradjanima.

Rezultati Instituta "Torlak" potvrdili su da je kod petoro zaposlenih u kruševačkoj opštoj bolnici izolovan virus malih boginja. Sumnja se da je zaraza potekla od 38-ogodišnjeg pacijenta koji je pre desetak dana primljen na bolničko lečenje u lošem stanju i ubrzo potom prebačen u niški Klinički centar.Direktorka opšte bolnice u Kruševcu Vesna Stević Gajić rekla je da oni još nisu dobili zvanične podatke o izolovanom virusu.

Ona je navela da za sada nema novih obolelih i da se oni koji su imali povišenu temperaturu oporavljaju.Stević Gajićeva je kazala da očekuje da će se tokom sledeće nedelje oboleli vratiti na posao i da će od srede da se normalizuju "hladne operacije" koje su bile odložene.

Opšta bolnica u Kruševcu saopštila je juče da su zdravstveni radnici Opšte bolnice u tom gradu, koji su proteklih dana imali povišenu temperaturu i druge tegobe, najverovatnije oboleli od morbila (malih boginja), ali su imali blagu sliku bolesti i niko od njih nije bio na bolničkom lečenju.Saopšteno je, takodje, da niko od obolelih, medicinskog osoblja u Kruševcu, nije bio na bolničkom lečenju, a da je pacijent za koga se sumnja da je imao morbile i koji je zbog drugih zdravstvenih razloga prebačen na lečenje u Niš, dobro.

(Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track