LOPOVLUK U LOZNICI: Kupci kradu šta stignu, kriju meso u grudima!
Foto: Profimedia

Trgovci muku muče s kradljivcima

LOPOVLUK U LOZNICI: Kupci kradu šta stignu, kriju meso u grudima!

Srbija -

Najčešći trik mušterija je da skuplju, kvalitetniju robu, poput sapuna, pasti za zube, krema i parfema, iz originalne prepakuju u jeftiniju ambalažu

Mada imaju video-nadzor ili fizičko obezbeđenje, u lozničkim trgovinama svakodnevno imaju posla sa mušterijama koje bi da odu s neplaćenom robom. Prema rečima trgovaca, sve se krade, lopovi pripadaju svim društvenim slojevima i starosnim grupama, pa kradu i sede glave.Na udaru su prodavnice „na ćošku“ i veliki marketi, a najviše se krade u ovo doba godine, zimi, kada je lakše sakriti robu ispod širokih jakni i kaputa.Solisti u pohoduŠefovi trgovina navode da kradljivci mahom „solisti“ s razrađenim šemama. Jedna je da deo robe stavljaju u kolica, ali i da nešto završi pod jaknom, u unutrašnjim džepovima ili torbama i tašnicama. Među najčešćim trikovima je da skuplju, kvalitetniju robu, najčešće sapune, paste za zube, kreme, pokoji parfem, iz originalne prepakuju u jeftiniju ambalažu i tako prođu kroz kasu.

- Najviše kradu skuplju robu, žestoka pića, vakuumirane proizvode, kreme, slatkiše i hemiju. Rade svašta, a ima stvari u koje ne možete da poverujete. Žena je probala da ukrade dva kilograma mlevenog mesa tako što ih je spljeskala na grudi. Čim je shvatila da je otkrivena, sve je bacila i pobegla - priča poslovođa marketa. Nastavlja da je za sedam dana tri puta uhvaćen momak sa ukradenim viskijem.

- Neki su drski, kao na primer, žena koja je prvo ukrala punu torbu voća, pa se vratila po povrće, a jedan čovek je probao da ukrade „viljamovku“ i „zlatiborac“, a kad je uhvaćen, nonšalantno je „objasnio“ da ima goste, pa da ih počasti.

Sistem „leva ruka - desni džep“ koriste i neki za koje to nikada ne biste pomislili ni zbog godina ni načina oblačenja. Deda blizu 80 godina, na štakama, isekao je postavu na jakni i tu stavljao sve što dohvati, jedan čovek je svakoga jutra nekoliko godina bio prva mušterija dok nije „pao“ na „najlepšim željama“, a onda smo utvrdili da je krao stalno.

Neki se zanesu pa je jedan u cugu hteo da mazne četiri viskija, a drugi sedam krema, pastu za zube, štap čajne i ceo suvi vrat - navodi poslovođa.

Obest ili gladTrgovci kažu da lopovi znaju za limit od 5.000 dinara, ispod kojeg ne slede krivične prijave, pa najčešće kradu u toj vrednosti. Kad otkriju lopova, mogu da ga primoraju da uzetu robu plati ili ostavi. Oni koji kradu sve su maštovitiji, ali je utisak trgovaca da se krade iz obesti ili bolesti, a ne zato što je neko gladan.

SamoposluženjeKUSUR MAHERIDešava se da se mušterije, dok se muvaju između rafova, počaste sokovima i slatkišima, pa ambalažu negde bace. Nova pojava je da mušterija za 2.000 dinara kupi cigarete od 200, a kad dobije kusur hiljadarku, mune je u džep i kaže kasirki da mu je vratila samo 800, pa dobije još hiljadu.

Na udaru i dućaniLOPOVI SE NE PLAŠE POLICIJENisu pošteđene ni male prodavnice, pa šef jedne mesečno ulovi desetak lopova.- Imali smo muža i ženu koji guraju kolica s bebom i u njih trpaju skupa pića, lika koji je od 12 setova kozmetike koliko smo dobili ukrao 11, a u poslednjih godinu dana ekipe dolaze iz okolnih gradova. Dvojica uđu u radnju i za dva-tri minuta pokradu paste i kreme dok ih treći čeka u autu. Tako obiđu sve prodavnice i više ih ne vidiš. Kad lopove ulovimo i pustimo snimak sigurnosnih kamera, tvrde da je to montaža, nisu to oni i slično. Uglavnom su drski, ne plaše se što zovemo policiju, a desilo se da smo morali da zovemo Hitnu pomoć pošto se žena uhvaćena u krađi onesvestila - kaže šef prodavnice.

Tihomir Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track