LUDILO NA KIŠI U NOVOM SADU: Otegao se red ispred socijalnog za elektronske zdravstvene knjižice
Foto: Facebook Printscreen Uživo Sa NS Ulica

Zamena i overa knjižica na Žitnom trgu

LUDILO NA KIŠI U NOVOM SADU: Otegao se red ispred socijalnog za elektronske zdravstvene knjižice

Srbija -

NOVI SAD - Novosađani koji žele da zamene stare zdravstvene knjižice novim ili pak da overe postojeće, moraju da stoje u dugačkom redu ispred zgrade Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na Žitnom trgu.

Iako imaju još tri meseca da zamene stare knjižice, a šalteri Odeljenja za zdravstveno osiguranje rade produženo do 18 časova, veliki broj građana se odlučuje da se ove obaveze reši rano ujutru. Međutim, kako sami priznaju, prevarili su se da će to tako lako uraditi.

Oko stotinak građana i jutros je na kiši čekalo u redu kako bi dobilo svoj broj. U proseku čekaju oko pola sata, jer ih obezbeđenje pušta u zgradu u grupama od po 20.

Ipak, kada dobiju broj, građane sačeka još jedan šok kada shvate da je broj trocifren. Do devet časova podeljeno je već 400 brojeva, a kako nam je rekao rekao jedan bračni par, koji se nalazio na kraju reda, mislio je da će zbog kiše doći manje ljudi.

"Došli smo da zamenimo stare knjižice za nove, a nadali smo se da će zbog kiše biti nešto manje ljudi nego proteklih dana. Prevarili smo se. Videćemo kako se red kreće, da li ćemo otići ili ne, ali ovo nije normalno", ističu oni.

Pojedine građane nije iznenadila gužva po lošem vremenu, a kako kažu, nisu ni razmišljali o tome da li je bolje da dođu neki drugi dan, iako imaju još vremena.

"Svakako mi treba jedan dan da zamenim knjižicu, bilo danas ili sutra. Kada radite kod privatnika onda baš i nemate slobodnog vremena. Ovakve gužve me ne čude, to je kod nas u državi sasvim normalno", navodi jedan Novosađanin. Veliki broj njih se zadržava unutra kako ne bi kisnuo, zbog čega je gužva i unutar same zgrade.U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje su najavili da niko neće ostati bez zdravstvene usluge i posle 1. januara 2017. godine, ako ne preuzmu novu knjižicu. Naime, stare papirnate knjižice će važiti i nakon 1. januara, sve dok su overene.

Foto: Kurir/Nemanja Pančić
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Prema podacima RFZO, elektronske zdravstvene knjižice je do kraja septembra zatražilo 2.260.000 građana. Troškovi izrade kartice iznose 400 dinara, a plaća ih osiguranik ili poslodavac. Za socijalno ugrožene kategorije, novorođenčad, kao i za decu sa posebnim potrebama i žrtve nasilja u porodici kartice su besplatne.Ipak, pojedini građani se žale i na to da se na nove knjižice čeka i po dva-tri meseca, iako je rečeno da je od podnošenja zahteva do preuzimanja nove isprave potrebno u proseku 30 dana. Kako su ranije objasnili u RFZO, čeka se nešto duže jer je u drugoj polovini godine mnogo veći broj građana odlučio da zatraži novu zdravstvenu karticu.

Podsećamo, prvobitni rok za zamenu bio 9. avgust 2014. godine, ali je zbog malog odziva građana pomeren za 31. decembar ove godine.

(Radio 021/Zoran Strika/Foto: Facebook printscreen Uživo sa NS ulica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track