MANIJAK NAPAO DECU U VRTIĆU: Dobio nanogicu u svom stanu
Foto: Milica Milovanović

Demolirao obdanište, vaspitačice spasle mališane

MANIJAK NAPAO DECU U VRTIĆU: Dobio nanogicu u svom stanu

Srbija -

Miloš J. (24) osuđen je na godinu dana zatvora zbog nasilničkog ponašanja, a Osnovni sud u Nišu naložio mu je da kaznu izdrži u svom stanu

Nišlija Miloš J. (24) osuđen je na godinu dana zatvora zbog nasilničkog ponašanja jer je 22. novembra prošle godine demolirao obdanište „Svitac“ i prestravio i osoblje i mališane koji su se zatekli u ustanovi.Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Nišu naloženo mu je da zatvorsku kaznu izdrži u svom stanu uz primenu mere elektronskog nadzora.

Mora na lečenjeS obzirom na to da je ustanovljeno da je u vreme izvršenja dela bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, izrečena mu je i mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja. Kako je utvrđeno tokom sudskog postupka, mladić je bez ikakvog razloga nogama razbio vrata obdaništa, uleteo unutra i aktivirao dva protivpožarna aparata prosuvši penu po prostorijama ustanove. Nakon toga je polomio prozore, vrata i inventar u sobama gde borave deca. Zahvaljujući prisebnosti vaspitačica i servirki koje su bile u vrtiću u vreme nasilničkog ispada, osim traume, mališani stari od jedne do šest godina nisu pretrpeli ozbiljnije posledice. One su, bežeći od nasilnika, skupile decu i zaključale se, a zatim pozvale policiju, koja je hitno intervenisala i razjarenog momka uhapsila.

Sud je Milošu zabranio da tokom izdržavanja kazne napušta stan, uz pretnju da će, ukoliko zabranu prekrši, biti upućen u zatvor. Takođe, naloženo mu je da se podvrgne dobrovoljnom lečenju pod pretnjom prinudnog čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi.Nema opravdanjaZbog ozbiljnosti dela on je u pritvoru bio od 22. novembra prošle do 6. februara ove godine, kada je pušten na slobodu do pravosnažnosti presude.

Zoran Jonić, direktor PU „Pčelica“, u čijem sastavu posluje „Svitac“, ističe da je ogorčen što se neko drznuo da udari na decu i ljude koji o njima brinu.- Neshvatljivo je da se neko odvaži da bez ikakvog razloga demolira obdanište i plaši decu. Nažalost, ima takvih ljudi kojima ništa nije sveto, koji čak kradu iz naših ustanova imovinu koja služi za brigu o deci. Smatram da zaslužuju najstrože kazne jer za takvo ponašanje nema opravdanja. Mi smo nakon ovog događaja pojačali mere zaštite dece. Uveli smo elektronske kartice, svuda su postavljene kamere - objasnio je Jonić.

Razlupao sveŠTETA VELIKA I TEŠKO NAPLATIVASud je PU „Pčelica“ uputio na parnicu radi ostvarivanja nadoknade štete koja im je pričinjena. Direktor Jonić kaže da ne može da precizira vrednost uništenih stvari, ali ističe da je šteta velika. Pitanje je da li će „Pčelica“ uspeti da naplati štetu, s obzirom na to da nasilnika izdržavaju roditelji.

Milica Milovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja