MAŠALA: U Gornjem Milanovcu bebiron od šest kila!
Foto: Privatna Arhiva

Rode donele iznenađenje

MAŠALA: U Gornjem Milanovcu bebiron od šest kila!

Srbija -

Marija Filipović juče na svet donela zdravog dečaka teškog neverovatnih 5,9 kilograma i dugačkog 64 centimetra

U porodilištu Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu juče je, na opštu radost, postavljen svojevrsni rekord kada je u jutarnjim časovima rođen dečak težak skoro šest kilograma!Naime, porodilja Marija Filipović (35) iz Ljiga na svet je carskim rezom donela sina teškog 5.900 grama i dugačkog 64 centimetra.- Presrećna sam svakako što je sve prošlo u najboljem redu, ali i iznenađena! Doktori su mi tokom trudnoće rekli da je dete krupno, ali ovo je prevazišlo sva naša očekivanja. Kad sam počela da se budim i kad su mi rekli koliko mi je težak sin, mislila sam da su pogrešili - kroz smeh kaže ova mama za Kurir.Svi su mislili da je beba teška oko pet kilograma, ali vaga je pokazala neverovatnih 5.900 grama.- Prva ćerka je isto bila krupna, imala je na rođenju 4.200 grama, a pri tome smo i muž Goran i ja normalne visine i građe. Stomak mi je bio zaista veliki, pa su mi svi pričali da nosim blizance. Stalno sam ubeđivala ljude da je ultrazvuk pokazao samo jednu bebu. Inače sam bila vrlo aktivna trudnica, do devetog meseca sam radila, vozila auto, trudnoća je bila potpuno normalna - kaže Filipovićeva.Mlada mama kaže da se nije brinula za porođaj jer joj je ovo druga trudnoća, a imala je i puno poverenje u lekare:- Nismo još razmišljali o imenu, najvažnije je da je dete živo i zdravo i da moj oporavak teče dobro. Goran i ja smo presrećni!Specijalista ginekologije i akušerstva dr Milorad Nikolić, koji je obavio porođaj, kaže da mu je za 40 godina karijere ovo jedna od najvećih beba.- Žena je porođena ponovljenim carskim rezom, znali smo da je dete krupno, ali nismo očekivali baš ovako veliko. Najvažnije je da je sve prošlo u najboljem redu i da su i mama i beba dobro - priča Nikolić za Kurir.

GinisBEBA OD 10 KILOGRAMAPrema Ginisovoj knjizi rekorda, najtežu bebu do sada rodila je Kanađanka Ana Bejts 1879. godine, a dete, koje je imalo preko 10 kilograma, preminulo je nakon samo 11 sati života.

BEBE REKORDERI U SVETU /najteže imalo 6,3 kilograma/- Dečak Ajzak Majkl Hol iz Pitsburga u Americi rođen je u maju prošle godine sa 6.300 grama i 63 centimetra- Devojčica Jaslin od 57 centimetara i teška šest kilograma rođena je prirodnim putem 2013. godine u Lajpcigu i zvanično je proglašena za najveću bebu ikada rođenu u Nemačkoj- Devojčica nazvana Marija Lorena Marin je najveća beba rođena prirodnim putem u Španiji, a po rođenju je bila teška 6.200 kilograma

JELENA PRONIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track