MILIVOJE OD AFRIKE: Lozničanin diže Hram Svetog Nikole usred Bocvane!
Foto: SPC.rs

Ktitor prve srpske pravoslavne crkve u toj državi obogatio se na pogrebnoj opremi

MILIVOJE OD AFRIKE: Lozničanin diže Hram Svetog Nikole usred Bocvane!

Srbija -

Milivoje Nikolić, uspešni privrednik poreklom iz lozničkog kraja koji već dve decenije živi i radi u Bocvani, ktitor je prve srpske pravoslavne crkve u toj državi!

Crkva u Gaboronu biće drugi hram SPC na tlu Afrike posle Crkve Svetog Tome u Johanesburgu. Milivoje Nikolić je kao čovek koji je vezan za svoj zavičaj potpredsednik lozničkog Udruženja preduzetnika malih i srednjih preduzeća - iako živi u Bocvani, dok u Africi predvodi srpsku zajednicu u toj državi, koja je i organizovala polaganje kamena-temeljca za gradnju Srpske pravoslavne crkve Sveti Nikola u Gaboronu.

- Sam čin polaganja kamena-temeljca bio je od velikog značaja za celu afričku dijasporu, kao i za sve vernike na ovom kontinentu. Biće to jedina crkva na svetu koja je dobila odobrenje za gradnju od dva patrijarha, srpskog Irineja i aleksandrijskog patrijarha Teodora Drugog. Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovao je i vladika Johanesburga i Pretorije Damaskinos, koji je i osveštao temelj uz pratnju sveštenika Grčke pravoslavne crkve oca Sergeja iz Južne Afrike i Srpske pravoslavne crkve oca Isajla Markovića - kaže Milivoje Nikolić.

Foto: AP
Foto: AP

U temelj uzidao kamenje iz srpskih manastira i crkava

Polaganju kamena-temeljca, uz mnogobrojne srpske vernike iz Bocvane i Južnoafričke Republike, prisustvovali su i srpski ambasador iz Pretorije Božin Nikolić, kao i naš konzul u Pretoriji Saša Mart. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici vlade Bocvane, ministar za minerale i prirodne resurse Sadik Kebonang, te ruski i turski ambasadori u Bocvani, mnogobrojni predstavnici drugih religija i nacija, državljani Bugarske, Ukrajine, Grčke, Crne Gore, Hrvatske i BiH, ukupno oko 250 ljudi.

Organizovan je prigodan program u kojem su učestvovali članovi Srpskog kulturno-umetničkog društva „Afrika“ iz Johanesburga, koji su izveli spletove pesama i igara iz Srbije.

Foto: AP
Foto: AP

- Na ovaj način smo u pravom svetlu pokazali ko smo i odakle smo. U temelje crkve, osim povelje koju je potpisao patrijarh Irinej, postavljeno je i tridesetak kamenova iz većine srpskih manastira i crkava širom Srbije, Kosova i Crne Gore, ali i iz turske crkve gde je Sveti Nikola sahranjen. Naš hram, kao i prostorije društva, počećemo da gradimo već naredne godine - kaže ktitor Milivoje Nikolić, rodom iz Gornjeg Dobrića kod Loznice.

Otkud Milivoje baš tamo?

Milivoje se u Africi obreo još devedesetih godina, kada je prekinuo košarkašku karijeru. Prvo je otišao u Zimbabve, a potom je stigao do glavnog grada Bocvane. U Gaboronu je upoznao buduću suprugu Linet, sa kojom je započeo privatni porodični biznis, da bi danas bio jedan od uspešnijih građevinaca i vlasnika firme za pružanje pogrebnih usluga. U državi gde dosta ljudi umire od side taj posao se pokazao unosnim, ali je Nikolić proširio delatnost i na građevinu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

- Počeo sam u primitivnoj stolarskoj radionici čiji je vlasnik bio otac moje supruge Linet. Iznenadio sam se kako se biznis brzo razvijao. Kapital smo sticali, ali sam uvek pomagao siromašnim ljudima. Verujem u Boga, slavim Svetog Nikolu, često sam u zavičaju, gde takođe pomažem onima kojima je to neophodno, a sada sam odlučio da pomognem i izgradnju crkve u Bocvani - kaže Nikolić, nesuđeni košarkaš.

Na čelu zajednice od 350 Srba

U Bocvani, koja ima oko dva miliona stanovnika, živi oko 350 Srba. U tu zemlju građani naše zemlje masovno su počeli da dolaze šezdesetih godina, kada su Bocvana i Jugoslavija bile u izuzetno dobrim odnosima i ostavili su veliki trag. U ovoj zemlji 2011. otvorena je i srpska škola. Bocvana je, inače, među bogatijim afričkim zemljama, a bruto društveni proizvod po stanovniku je veći nego u Srbiji. Prema podacima MMF za 2015, BDP po stanovniku u Srbiji je 13.700 dolara godišnje, dok je u Bocvani 16.415.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od mrtvačkih sanduka može lepo da se živi

Da lepo može da se živi od mrtvačkih kovčega svakodnevno dokazuje Lozničanin Milivoje Nikolić (38) u afričkoj republici Bocvani, prebogatoj dijamantima, niklom, srebrom, ugljem, šalitrom…. U ovu zemlju Nikolić je došao iz Zimbabvea 1995. godine. Spustio se na jug u Gaborone, glavni grad Bocvane... Brzo je "snimio" situaciju u novoj sredini.

- Bocvana je u vrhu najzaraženijih sidom u Africi. Zvanični, lokalni, podaci kazuju da je od 1.600.000 stanovnika skoro 30 odsto pogođeno najvećom pošasti našeg vremena. Najpesimističkije prognoze su da će sida do 2018. pokositi polovinu Bocvanjana. I, naravno, pošto se gotovo masovno umire, došao sam na ideju da krenem sa proizvodnjom mrtvačkih kovčega, kako bi se pokojnici dostojno sahranjivali - govori za Vesti Milivoje Nikolić koji je došao na još jednu dobru ideju i realizovao unosan posao - izgradio prvi krematorijum u Bocvani.

(Blic/Loznicainfo/Vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track