MOKRINSKA TUCANIJADA: Domaćini rešeni da povrate svetsku titulu
Foto: Saša Urošev

Svi vaskršnji putevi vode u Mokrin

MOKRINSKA TUCANIJADA: Domaćini rešeni da povrate svetsku titulu

Srbija -

Najveći hrišćanski praznik obeležava se Svetskim prvenstvom u tucanju farbanim kokošijim jajima
duže od četvrt veka

MOKRIN - Predstojeće 26. Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim kokošijim jajima, ali i proslavuVaskrsa, Mokrinčani dočekuju sa pomešanim osećanjima.

Ushićeni su zbog obeležavanja najvećeg hrišćanskog praznika i dolaska nekoliko hiljada gostiju iz svih krajeva Srbije i sveta, ali i zabrinuti da li će im “poći za zubima” da povrate titulu šampiona sveta, koja se prošle godine iz Banata preselila u Semberiju:­

Pobeda je lane pripala Milanu Mihajloviću iz Bijeljine, koji je u finalu bio bolji od zemljaka Laza Lazića iz Ugljevika. Samo još tri puta se dešavalo da nas gosti potucaju usred Mokrina.

To se zbilo 2000, 2001 i 2013. godine, kad su trijumfovali Mile Ilijin iz Ostojićeva, i Radoslav Radišić i Bogdan Bolozan iz Melenaca­ kaže za Kurir Miodrag Prodanović Peka, četvorostuki pobednik Tucanijade.

Interesantno je da se baš Miodrag pre osam godina otisnuo u “jajarošku pečalbu”, kako bi Bosance u Kiseljaku i Vitezu upoznao sa tajnama izbora ko kamen jakih jaja:­

Na njihov poziv, rado sam iz Mokrina odlazio da ih edukujem. Brzo smo se skontali. Poslednjih godina na Tucanijadi su redovni takmičari iz Bijeljine i Ugljevika. Oni su prošle godine dokazali da, osim glava, imaju i tvrda jaja. Svaka im čast. Dolaze na Vaskrs, ali nisu sigurni da li će odbraniti titulu­ predočava Miodrag.

Predstojeći praznik, domaćini će dočekati sa čak 150.000 ofarbanih jaja. Toliko će, naime, jaja uživopisnim bojama, među kojima će dominirati crvena, ukrasiti ovdašnje vredne domaćice. Ona sagranitnom ljuskom, biće u rukama takmičara iz krajeva Srbije, Evrope, ali i drugih kontinenata.S. U.

Džinovsko jaje

Sve goste Tucanijade na ulazu u Mokrin dočekuje džinovsko 2,5 metra visoko jaje od pečene gline, rad vajara Milana Ramaija. Rodonačelnik takmičenja je seoski lekar Bogdan Seđakov.

Njegov kolega, stomatolog Živa Ladičorbić, svoje zemljake naučio je da kuckanjem jaja o zube, po zvuku, odrede koje je najtvrđe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track