MOLI DA DOBIJE DRŽAVLJANSTVO RUSIJE: Sačuvao skladište JNA, Slovenci mu sude za navodni ratni zločin
Foto: Tanjug

Ulazak u EU ga šalje u zatvor

MOLI DA DOBIJE DRŽAVLJANSTVO RUSIJE: Sačuvao skladište JNA, Slovenci mu sude za navodni ratni zločin

Srbija -

ČAČAK - Bivši oficir JNA Dragomir Grujović iz Čačka, zatražio je državljanstvo Ruske Federacije, jer je protiv njega Okružni sud u Novom Mestu u Sloveniji podigao optužnicu za ratni zločin, jer nije hteo da preda magacine JNA u kojima se tada nalazilo sedam milona litara goriva.

Grujović podseća da su vodnik Dejan Kovačević i on 1991. izbavili iz kasarne 38 dečaka starosti 19 godina raznih nacionalnosti.

"Uspeli smo da ih spasemo na taj način što nismo predali skladište, nikoga u okruženju nismo dirali i niko nije stradao", priča Grujović.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Bivši kapetan objašnjava da mu je zbog navodnog ratno zločina Okružni sud u Novom Mestu 16. septembra 1997. godine u odsustvu odredio pritvor i za njim raspisao međunarodnu poternicu. Isti sud je sredinom 2007. obnovio poternicu putem Interpola, a sada i zakazao suđenje za 13. oktobar.

"U Okružnom sudu u Novom Mestu upravo se priprema početak suđenja protiv mene pod optužbom da sam tokom secesionističkog rata u Sloveniji, 1991.počinio ratni zločin. Nemam nameru da se predam vlastima Slovenije i neću otići na suđenje. Srbija po Ustavu ne može drugoj državi da izruči svog državljanina optuženog za ratni zločin, bez njegovog pristanka, ali to bi se promenilo ulaskom Srbije u Evropsku uniju", naveo je on.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

U pismu koje je uputio ruskom ambasadoru Aleksandru Čepurinu, Grujović moli da postane državljanin Ruske Federacije, dajući reč da će "biti odan i služiti novoj otadžbini", isto kao i svojoj Republici Srbiji, "za koju je uvek spreman da da svoj život".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track