MUKE KRAGUJEVČANINA: Odsekli me od sveta, već godinu mi niko ne dolazi

Kao da živi u getu: Kragujevčanin ima grdne probleme

MUKE KRAGUJEVČANINA: Odsekli me od sveta, već godinu mi niko ne dolazi

Srbija -

Odlukom gradske vlasti automobili ne mogu više kroz spomen-park Šumarice, pa Dragana Jošovića (71) niko ne posećuje jer ne mogu da pešače kilometar

KRAGUJEVAC - Odluka gradske vlasti Kragujevca od 5. maja 2015. da Ulicu Desankin venac, koja vodi kroz spomen-park Kragujevački oktobar, zatvori za saobraćaj motornih vozila i pretvori u biciklističku stazu, Dragana Jošovića (71) stavila je, kako on kaže, u geto.Slavi bez gostiju- Izolovan sam, kao na pustom ostrvu. Ko bi voleo da dođe do mene, mora da ostavi automobil kod Muzeja „21. oktobar“ na ulazu u spomen-park, pa da pešači kilometar do moje kuće. Zato me od lane niko i ne posećuje. Prijatelji, rođaci... Više mi ne dolaze na slavu, rođendan i ostale svetkovine. Do mene neće ni poštar, pa račune, pisma i obaveštenja moram da preuzmem u pošti - žali se Jošović.Još jednim primerom ilustruje svoju muku:- Ja sam astmatičar i imam visok pritisak. Neke lekove nabavljam u Novom Sadu, šalju mi brzom poštom. Otkako me je vlast strpala u geto, kurir iz brze pošte me pozove telefonom, pa ja zagazim preko livade i pešačim do Gornjomilanovačke ulice.Iskopaću znakJošović kao stanar Ulice Desankin venac ima pravo na prolazak automobilom, ali on vozilo nema. Oni koji se upute ka njemu moraju da traže posebnu dozvolu od uprave spomen-parka u Šumaricama. Ako ne stignu da uzmu dozvolu u radno vreme memorijalnog kompleksa i odluče se da ipak krenu automobilom do Jošovića, rizikuju da izgube vozačku dozvolu i plate kaznu jer saobraćajna policija vreba na prvoj krivini.- Obratio sam se gradskoj vlasti mali milion puta tražeći da mi iz drugog pravca sagrade kolski put i pešačku stazu do kuće, na šta imam pravo po zakonu. Uostalom, plaćam godišnji porez 10.000 dinara i za to tražim elementarne uslove za život. Ignorišu me. Zato ću na Veliki petak lopatom i krampom da iskopam znak o zabrani saobraćaja na ulazu u spomen-park, pa neka me strpaju u zatvor. Neće to biti velika promena za mene jer i sad živim kao u logoru.On je na ulazu u svoje dvorište postavio tablu na kojoj je na nemačkom i srpskom jeziku ispisano „Radom do oslobođenja“ i iscrtani su znak zabrane saobraćaja i datum od kada ova odluka važi.

Uprava spomen-parkaSAMO POŠTUJU ODLUKU GRADSKOG VEĆA- Mi smo dužni da poštujemo odluku Gradskog veća Kragujevca o zabrani saobraćaja, a svako ko zatraži dozvolu za prolazak kroz memorijalni kompleks dobiće je. Nemamo problem ni sa kim, izuzev s gospodinom Jošovićem, koji se jedini buni - kaže Slavoljub Jovanović, direktor spomen-parka Kragujevački oktobar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track