NAJEZDA ZVERI U KIKINDI: Krvoločne lisice tamane kokoške
Foto: Shutterstock

Napad na živinu u prigradskim dvorištima

NAJEZDA ZVERI U KIKINDI: Krvoločne lisice tamane kokoške

Srbija -

Sve veći broj ovih divljih životinja bez ikakvog straha šeta ulicama na obodu grada, a građanima, lovcima i Zoohigijeni su vezane ruke

Poslednjih meseci na obodnom delu Kikinde primetan je znatno veći broj lisica, koje često ulaze u dvorišta i odnose živinu.Građani pomoć uglavnom traže od lovačkih udruženja i radnika prihvatilišta za pse i mačke lutalice, ali zakon im ne dozvoljava da reaguju. Rešenje zasad ne postoji.Jazbina na strelištuMeštanima obodnih naselja u Kikindi nije neobično da lisica zaluta u dvorište, pa čak i da s vremena na vreme odnese kokošku, ali je u poslednje vreme stanje postalo dosta ozbiljnije, imajući u vidu brojnost lisica koje bez ikakvog straha borave i šetaju po ulicama. Noću ih viđaju oni koji odlaze na rad u treću smenu, a tokom dana lisice više interesuje živina.- Kokoške mi je pokupila i odnela. Od 15 komada, sada mi je ostalo svega pet kokošaka. I one koje su ostale prilično su povređene i jedva su žive - kaže meštanin Vladimir Petković za RTV. Na samo nekoliko desetina metara od domaćinstava, na nekadašnjem strelištu, nalaze se lisičje jazbine.Njihova brojnost u gradu počela je da se povećava od 2011, nakon oralne vakcinacije, prirodnog neprijatelja više nemaju, pa se bez ikakvog straha šetaju po dvorištima. Građani uglavnom pomoć traže od službe koja pripada Javnom preduzeću „Kikinda - Zoohigijena“.- Građani nas često zovu. Međutim, mi kao zoohigijena smo u resornom ministarstvu registrovani kao prihvatilište za pse i mačke lutalice. Lisice su ipak divlje životinje i ne spadaju u našu nadležnost - navodi Veselin Veselinov iz JP „Kikinda - Zoohigijena“.Mađarska za primerNeki gradovi problem divljih životinja u naseljenom mestu rešili su tako što su nadležnost ustupili zoološkom vrtu, ali je ipak najbolji primer naših suseda u Mađarskoj, gde je dozvoljen lov korišćenjem zamki i klopki.

Lovačka udruženjaNEMA LOVA U NASELJENOM MESTUGrađani često pomoć traže i od lovaca, ali njima zakon ne dozvoljava da koriste oružje na udaljenostima manjim od 200 metara od naseljenih mesta, izdvojenih i pomoćnih objekata, kao i saobraćajnica.- Ipak je veliki problem da mi koristimo oružje u ovom slučaju. To da ne izmišljamo priču možete i da zaključite po tome što ni iz Policijske uprave nisu mogli da nam daju pismenu dozvolu za izvođenje takve akcije - kaže Saša Oljača, upravnik lovišta Lovačkog udruženja Kikinda.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja