NANELI IM VELIKU ŠTETU: Meštani svoje voćnjake od migranata moraju da brane psima
Foto: REUTERS 25 7 2016

Uništen rod

NANELI IM VELIKU ŠTETU: Meštani svoje voćnjake od migranata moraju da brane psima

Srbija -

SUBOTICA - Meštani pograničnih mesta navode da migranti koji i dalje pristižu u improvizovane kampove na granici sa Mađarskom, prave veliku štetu u voćnjacima. Kažu da su štete velike, a neki od njih su se odlučili da svoje voćnjake brane psima.

Jolan Tot iz Horgoša jedan je od brojnih vlasnika voćnjaka u blizini granice sa Mađarskom. Kaže da su mu migranti načinili veliku štetu. Ona za RTV navodi da je računala na rod bresaka od oko 2,5 tone, ali da je sada sve uništeno, te da su migranti izlomili i nekoliko desetina mladih stabala višnje, što dodatno uvećava i ovako veliku štetu.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

U susednom voćnjaku, njen komšija Ištvan Sič uspeo je da zahvaljujući psima, koje je vezao na nekoliko lokacija sačuva jedan deo roda. Migranti se kaže boje pasa, ali ne i ljudi, zato on i ne može da nađe osobu koja bi prihvatila da za sasvim pristojnu zaradu čuva njegov voćnjak.

"Ja nudim 50 hiljada samo budu u voćnjaku, ali ljudi neće ni za 100 hiljada. Razgovarao sam i sa jednim policajcem u penziji i zamolio sam ga da barem jedno vreme bude u voćnjaku, ali on neće ni da čuje. Kaže da je to gore nego kada je on bio u službi", objašnjava Sič.

Predsednik mesne zajednice Horgoš Robert Šorš kaže da su upoznati sa problemom i da koliko je to moguće pokušavaju da pomognu voćarima. Do sada se kaže u mesnu zajednicu javilo blizu 15 voćara a kolika je šteta učinjena još uvek ne može tačno da se utvrdi.

Foto: AP
Foto: AP

"Te štete su različite i u ovom trenutku još ne možemo da kažemo kolike su. Voće sazreva u različitim periodima pa je sigurno da će biti još štete. Kada se sezona završi znaćemo konačnu sumu i veličinu štete koju su migranti napravili", kaže Šorš.

Voćari iz Horgoša ističu da po njihovom mišljenju migranti nisu prinuđeni da kradu njihovo voće. To dokazuju bačene konzerve i druga hrana koju migranti svakodnevno dobijaju od humanitarnih organizacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track