NE ZNAJU ŠTA ĆE SA NJIM: U Leskovcu paradajz jedva 10 dinara, u Beogradu osam puta više!
Foto: Profimedia

NE ZNAJU ŠTA ĆE SA NJIM: U Leskovcu paradajz jedva 10 dinara, u Beogradu osam puta više!

Srbija -

JAGODINA - Na Gradskoj tržnici u Jagodini, najvećoj u Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije, cena pradajiza je danas 50 do 60 dinara, a proizvođaci u okolini Leskovcu, bili bi sretni da ga prodaju za 10 dinara, da ga ne bi bacili na deponiju.

Jagodina je od Leskovca udaljena 130 kilometara, međunarodnim autoputem, na koridoru 10, stiže se za oko sat i po, i troškovi transporta su mali, posebno za velike količine.

Gledajući sa tog aspekta cena paradajza u Jagodini ali i Požarevcu, Smederevo i Beogradu bi mogla biti bar dva puta manja od sadašnje, ali očito neko drugi diriguje cenu, a to nije država, izjavio je danas jedan kupac na tržnici u Jagodini.

Zašto je cena gotovo šest puta veća u Jagodini, a osam u Beogradu, nego u Leskovcu, ne znaju ni prodavaci, koji uglavnom, ovi u Jagodini, ne žele da pričaju o tome.

I dok građani u Jagodini paradajiz kupuju na komad, "najviše do kilogram", kažu prodavači, proizvođači iz okoline Leskovca, ne znaju kuda će sa njim, dobro je rodi i zbog visokih temeratura i brzo sazreo u gotovo svim plastenicima ovog dela Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track