NELEGALNA SEČA ŠUMA U BORU: Posečeno 1.800, a ukradeno 450 kubika drveta
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

Šumari više nisu u obavezi da čuvaju šume u privatnom posedu

NELEGALNA SEČA ŠUMA U BORU: Posečeno 1.800, a ukradeno 450 kubika drveta

Srbija -

BOR - U privatnim šumama na području opštine Bor, prema podacima šumske uprave u tom gradu, od početka godine bespravno je posečeno 1.800 kubnih metara šume, a u 25 registrovanih slučajeva ukradeno je 450 kubika drveta, najviše za ogrev.

Ova nevolja zadesila je i Svetomira Anića, iz Metovnice, kod Bora. Njemu je sa jedne udaljenije parcele ukradeno više desetina stabala, mada, tvrdi, krađa je učestala i u blizini sela.

"Meni su na Crnom Vrhu ukrali 82 stabla u prečniku od 40 do 60 centimetara, a počinioci nikad nisu pronađeni. U zadnje vreme učestala je krađa u privatnom, ali i u državnom posedu", rekao je član Saveta mesne zajednice Metovnica Svetomir Anić.On smatra da bi se ovoj pojavi moglo stati na put povećanjem broja radnika šumske sekcije na terenu."Sećam se šumara koji su ranije obilazili i državne i privatne šume. Moj deda je nekada platio kaznu jer je bio zatečen u seči drva za ogrev, a za to nije imao odobrenje šumske uprave", seća se Svetomir Anić.

Vlasnik šume je u obavezi da krađu prijavi policiji, a takođe i stručnim službama šumske uprave. Oni su tada u obavezi da izađu na teren, obave uviđaj i sačine izveštaj o proceni štete, izjavio je u telefonskom razgovoru direktor "Timočkih šuma" u Boljevcu Ranko Šikanja.

On je napomenuo da šumari više nisu u obavezi da štite i čuvaju šume u privatnom posedu, već je to prepušteno samim vlasnicima.Na području opštine Bor, pod šumom u vlasništvu države je 12.500 hektara, a u privatnom dvostruko više.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja