NIKO NEĆE ZA MAŠINU, A PLATA 500 EVRA: Muke poslodavaca u Novom Pazaru!
Foto: Aleksandar Nićiforović

Problemi privatnika u gradu džinsa ne prestaju

NIKO NEĆE ZA MAŠINU, A PLATA 500 EVRA: Muke poslodavaca u Novom Pazaru!

Srbija -

Neverovatno Konfekcionarima trenutno nedostaje oko 1.000 radnika. Proizvođači pokušavali da učeničkim stipendijama osposobe mlade za tu branšu, ali zainteresovanih nije bilo

Pre godinu dana jedna italijanska kompanija otvorila je u Novom Pazaru pogon za proizvodnju džinsa. Taj pogon je prema tadašnjem planu trebalo da izvozi kompletnu proizvodnju na evropsko tržište. Verovalo se da je to samo početak investicija u tekstilnu industriju, te da će se „dolina džinsa“ vratiti na tekstilnu mapu zemlje i regiona.Imali su vlasnici ideju da na početku uposle oko 300 kvalifikovanih radnika, ispostavilo se da su proizvodnju počeli sa jedva šezdeset. Fabrika je ubrzo po otvaranju i zatvorena, a razlog je, kako su naveli, nedostatak kvalifikovane radne snage u tekstilnoj industriji.

Proizvodnja... Niko neće u halu
Proizvodnja... Niko neće u halu

Sve teže do radnika

I novopazarski proizvođači tekstila koji su uspeli da se izbore za opstanak kažu da se sve teže dolazi do kvalifikovane radne snage, iako je prosečna zarada oko 500 evra. Mladi su iz ovog grada, u potrazi za većom platom, otišli u inostranstvo. Tamo obavljaju teže poslove i za tri meseca zarade više nego ovde za čitavu godinu.Pokušaji- Najviše nam fali šivača, modelara, kreatora i tehnologa - kaže Tigrin Kačar, vlasnik dečje konfekcije „Stig“.Procenjuje se da trenutno novopazarskim konfekcionarima nedostaje oko 1.000 radnika. Proizvođači tekstila pokušavali su da podsticajnim sredstvima, u vidu učeničkih stipendija, osposobe mlade za tu branšu, ali zainteresovanih ni za tu povoljnost nije bilo.

NEKAD I SADNEKAD 500 RADNJI, SADA OKO 200Trenutno se iz ovog grada na tržište plasira oko pedeset domaćih robnih marki. Početkom devedesetih u Novom Pazaru bilo je registrovano više od 500 krojačkih radnji. Procenjuje se da ih sada ima oko 200. U proizvodnji predmeta od teksasa trenutno je uposleno preko šest hiljada radnika, a broj se povećava u sezoni kad se na tržište izbacuju novi modeli od džinsa.

Aleksandar Nićiforović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track