NIŠ SLAVI 139 GODINA OSLOBOĐENJA OD TURAKA: Dodeljene plakete za plemenitost
Foto: Fonet

Sednica Skupštine grada

NIŠ SLAVI 139 GODINA OSLOBOĐENJA OD TURAKA: Dodeljene plakete za plemenitost

Srbija -

NIŠ - Niš je i ove godine svečanom sednicom Skupštine grada u velikoj sali Oficirskog doma obeležio 11. januar oslobađanje grada od Otomanske okupacije

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Skupštine grada Rade Raković su u prigodnim obraćanjima podsetili na herojska dela malog naroda i oslobodioce Niša koji su svoje živote ugradili u temelje ovog na raskrsnici sazidanog istorijskog grada.

Najveća vrednost Niša jesu ljudi, među kojima posebno mesto i poštovanje zauzimaju oni koji su svojim delima doprineli podizanju ugleda Niša i van granica Srbije, istakli su Bulatović i Raković.

Svečanosti su prisustvovali odbornici, predstavnici vojske, policije, sveštenstva, predstavnici gradskih ustanova i institucija, sportisti, čelni ljudi obrazovnih institucija, a crkveni hor "Branko" dao je ton svečanom obeležavanju oslobođenja Niša od Turaka. Dodeljenje su, povodom 11. januara i tradicionalno Statuete "Oslobodioci Niša", a prvi put ove godine i plakete za plemenitost.

Darko Bulatović (Foto: Beta)
Darko Bulatović (Foto: Beta)

Statuete "Oslobodioci NIša" dodeljene su, na svečanosti održanoj na Dan oslobođenja grada, Milutinu Timotijeviću rektoru Prizrenske bogoslovije, Sonji Suković direktorki Narodne biblioteke, Draganu Jankoviću dekanu Elektronskog fakulteta, Aleksandru Grboviću upravniku niškog KPZ-a i Bojani Jovanović antropologu. Novčani deo nagrade Grbović je donirao za pet socijalno ugroženih porodica koje brinu o 17-oro dece i Elektronskom fakultetu za inicijalna sredstva za osnivanje Fonda za talentovane srednjoškolce i studente.

Po prvi put je dodeljena Plaketa za plemenitost, koju je ustanovila komisija koja je odlučivala i o dobitnicima nagrada "11. januar".

"Zahvaljujući angažovanju gradonačelnika i predsednika Skupštine grada, realizovana je jedinstvena inicijativa koju su pokrenuli i vodili niško dopisništvo Politike i JKP "Naišus" stoji u obrazloženju za dodelu plaketa koje su dobili Tomislav Todorović, novinar Politike i Dejan Andrejević, direktor JKP "Naišus".

Niš je 11. januara 1878. godine posle više vekova oslobođen od Turaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track