NIŠLIJE, PAŽNJA: Ko neće centralno grejanje, zahtevi se podnose od 3. maja
Foto: Thinkstock

Privremena obustava grejanja ili trajno isključenje sa mreže

NIŠLIJE, PAŽNJA: Ko neće centralno grejanje, zahtevi se podnose od 3. maja

Srbija -

NIŠ - Korisnici daljinskog grejanja u Nišu moći će od 3. maja do 1. jula da podnesu gradskoj toplani zahteve za privremenu obustavu grejanja ili trajno isključenje sa mreže.

Rok za podnošenje zahteva, kao i uslovi pod kojima se neko može privremeno ili trajno isključiti sa mreže, definisani su Odlukom o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom koju je juče usvojila Skupština grada Niša, koja je prethodno dobila "zeleno svetlo" Gradskog veća.

Prema tvrdnjama predstavnika grada, novom odlukom se obustava isporuke toplotne energije usaglašava sa važećim zakonima, ali izlazi u susret zahtevima korisnika daljinskog grejanja tako što će Skupštine stanara odlučivati o isključenju sa mreže.Predstavnik gradskog Sekretarijata za komunalnu delatnost i energetiku Bojan Gajić rekao je na sednici Gradskog veća da se korisnik daljinskog grejanja obraća Toplani sa zahtevom za isključenje, ali da prethodno mora da pribavi saglasnost stambene zajednice.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Skupština stanara je ta koja donosi odluku o privremenoj obustavi isporuke toplotne energije", istakao je Gajić.On je naglasio da nova Odluka o snabdevanju toplotnom energijom dozvoljava korisnicima da za privremeno isključenje sa mreže angažuju bilo koju za to registrovanu firmu, a ne isključivo toplanu kao što je to do sada bio slučaj.Naveo je da nova gradska odluka omogućava korisnicima daljinskog grejanja da trajno raskinu ugovor sa toplanom što takodje do sada nije bio slučaj."Prethodna Odluka o snabdevanju toplotnom energijom zahtevala je od korisnika da izrade elaborat da bi se trajno isključili sa mreže, a nije bilo predvidjeno kako elaborat treba da izgleda. Praktično su korisnici bili uskraćeni za to pravo", rekao je Gajić.

On je kazao da će gradjani sada moći da se trajno isključe sa mreže ukoliko izvedu sve neophodne radove na odvajanju starih i uvodjenju novih instalacija za grejanje.

"Nova Odluka o snabdevanju toplotnom energijom predvidja i da ubuduće o žalbama korisnika na odluke Gradske toplane odlučuje nadležni sud, a ne kao do sada Gradsko veće", naveo je Gajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track