NOVA TEORIJA: Deca u Šajkašu padala zbog zvučnih talasa!
Foto: Slađana Stojanović

Đaci nisu folirali: Bivši pripadnik službe bezbednosti SFRJ tvrdi

NOVA TEORIJA: Deca u Šajkašu padala zbog zvučnih talasa!

Srbija -
Bezbednjak Borislav Mitrović kaže da su đaci kojima je pozlilo žrtve talasa koje proizvode prirodne pojave ili elektronski uređaji

BEOGRAD - Đaci u Šajkašu nisu prevarili lekare, nisu histerični niti imaju psihosomatska oboljenja već su žrtve zvučnog talasa koji je nešto proizvelo, tvrdi za Kurir Borislav Mitrović, bivši pripadnik službe bezbednosti SFRJ i stručnjak za protivelektronski rat.- Deca su žrtve zvučnih talasa koje proizvode ili prirodne pojave, ili elektronski uređaji.

Konstrukcija krova škole „Isidora Sekulić“ u Šajkašu ima oblu kupolu.

Moguće je da je usled brzine vetra, koja je tog dana iznosila između sedam i devet metara kroz sekund, iz pravca sever-severozapad došlo do „podvlačenja“ vazduha u krovnu konstrukciju.

To je stvorilo audio-kompresiju i rezonancu na audio-frekvencijama spektra niske frekvencije - infrazvuk.

Dovoljna su tri minuta izloženosti zvučnom talasu da mozak reaguje i da se javi gubitak koncentracije, mučnina, povraćanje, znojenje, a sve te simptome su imala deca u Šajkašu - objašnjava Mitrović.

Ne koriste sporne uređaje... OŠ „Isidora Sekulić“
Ne koriste sporne uređaje... OŠ „Isidora Sekulić“

Roditelji bez snageKako kaže, zvučne talase mogli su izazvati uređaji za rasterivanje glodara.- Direktorka škole mi je rekla da u školi ne koriste elektronske uređaje sa zvučnim ometačima za zaštitu od glodara, pošto sam pomislio da je to u pitanju. Kod ljudi izloženih ovim zvučnim talasima javlja se osećaj straha, potištenost... - kaže Mitrović.Doktorka zbunjenaDragana Đurendić, majka jedne od učenica kojoj je pozlilo, rekla je da je umorna od nagađanja.- Nemamo više snage ni za komentare - rekla je Đurendićeva.Dr Gordana Velisavljev, zamenica upravnika pedijatrije Dečje klinike u Novom Sadu, gde su deca iz Šajkaša bila smeštena, nije mogla da potvrdi, ali ni da demantuje Mitrovićeve tvrdnje.- Nadležne službe su radile analize vazduha, nivoa buke, zagađenja i nisu ništa našli. Deca su imala različite simptome, tako da ne mogu da kažem da li ih je neki zvuk izazvao - kaže dr Velisavljev.Podsetimo, u OŠ „Isidora Sekulić“ u Šajkašu 10. februara 44 dece je osetilo malaksalost, mučninu i nesvesticu, posle čega su prebačena u bolnicu. Analizama nije utvrđen hemijski uzrok te pojave.

O infrazvuku- Prirodni izvori infrazvuka su oluje, grmljavina, eksplozije, vodopadi i turbulencije vetra- Izvor infrazvuka su vetroturbine i razne druge mašine poput automobila, aviona, vozova- Zvuk postaje opasan po ljudsko zdravlje ukoliko deluje na čoveka konstantnom jačinom od 130 dB- U ratovima su suprotstavljene strane koristile zvučne efekte tako što su emitovale razne zvukove kako bi dezorijentisale neprijatelja

Marko NicovićMOŽDA JE EKSPERIMENTKriminolog Marko Nicović smatra da je moguće da zvuk proizveden elektronskim putem može da deluje na decu.- Moguće je da je neko iz komšiluka škole ko se bavi poljoprivedom eksperimentisao nečim protiv glodara i da je to delovalo na decu. Postoje vrste ratovanja elektronskim oružjem, ali su ograničenog dejstva. Takvi zvuci se koriste za obezbeđenje kampova lovaca i istraživača u Africi radi zaštite od divljih životinja. Oni teraju životinje, ali mogu negativno delovati i na nervni sistem čoveka - kaže Nicović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track