NS SAJAM POLJOPRIVREDE: Bik Dragan i ovan Željko najveće atrakcije!
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Nisu na prodaju

NS SAJAM POLJOPRIVREDE: Bik Dragan i ovan Željko najveće atrakcije!

Srbija -
Dragan teži 2,2 tone, a Željko 130 kilograma i ponos su gazdinstava sa kojih dolaze

NOVI SAD - Najveće grlo na izložbi stoke na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu je bik Dragan težak više od 2,2 tone. Ta gromada od 2.200 kg vlasništvo je Milana Đurđevića iz Subotišta. Đurđević je rekao da je priplodni bik Dragan u njegovom vlasništvu 8, 5 godina i da nije na prodaju već služi za izlaganje.

"Na našoj farmi imamo oko 1.200 grla stoke, a bik Dragan je najteže grlo. Hrani se silažom sa naših njiva i koncentratom", rekao je Đurđević. On je dodao da je bik prava atrakcija Novosadskog sajma što svedoči činjenica da je ispred boksa u sajamskoj štali, u kojem se on nalazi, po ceo dan gužva i veliki broj posetilaca koji žele da ga fotografišu.

Ovan "Željko" šampion Novosadskog sajma

Porodično gazdinstvo Slepčev iz Begeča kod Novog Sada dobitnik je velikog šampionskog pehara za kvalitet ovaca rase II d' Frans ( Ile-de-France ), a pehar su dobili za ovna "Željka" teškog 130 kilograma. Gazdinstvo Slepčev nagradu je dobilo na 82. Međunarodnom poljoprivrednim sajmu, koji se do 15. maja održava u Novom Sadu.

Po rečima vlasnika Lazara Slepčeva, ovan "Željko" star je tri godine i tri meseca. "U našem gazdinstvu je nešto više od godinu dana i za to vreme iza sebe je ostavio 60 potomaka vrhunske genetike", rekao je Slepčev. On je pojasnio da "Željka" hrani koncentratom i vrhunskom lucerkom i kvalitetnim senom.

"Osnovna karakteristika sorte Il d' Frans je da je izuzetno klimatski i reljefno prilagodljiva, pa se zbog toga ta vrsta ovaca gaji od Alpa, preko Anda i Severne Amerike, do svih krajeva Evrope, a odlika te vrste ovaca je izuzetno visok kvalitet mesa i vune", naglasio je Slepčev.

On je kazao da je stado u njegovoj porodičnoj farmi već 10 godina pod selekcijskim merama koje, između ostalih, propisuje i Selekcijska služba "Agroselekt" iz Petrovaradina što je, kako je kazao, i doprinelo povećanju kvaliteta stada do nivoa da sada dobija i prestižne nagrade i priznanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja