OKRUGLI STO U VRANJU: Žene su spremne da prijave nasilje, ali moraju da imaju poverenje
Foto: T. Stamenković

OKRUGLI STO U VRANJU: Žene su spremne da prijave nasilje, ali moraju da imaju poverenje

Srbija -

Zaštita žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima i zaštita dece od zlostavljanja i zanemarivanja u porodici, naziv je okruglog stola koji je u petak održan u Vranju u organizaciji Zaštitnika građana.

Skupu su u sali Načelstva prisustvovali predsednik Skupštine, dr Dejan Tričković, zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost, Gordana Stevanović, pomoćnica generalnog sekretara Zaštitnika građana, Nataša Jović, , načelnica odeljenja za rodnu ravnopravnost, Borjana Peruničić, predstavnici Centra za socijalni rad, policije, zdravstvenih ustanova, sudova i tužilaštava sa teritorije Pčinjskog okruga. Zamenice Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost navela je da su podaci nakon istraživanje od pre dve godine o tome šta se desi u sistemu kada žena žrtva nasilja prijavi nasilje, da li nadležne institucije reaguju i u koliko slučajeva dolazi do procesuiranja, i koliko je osuđujućih presuda krajnje poražavajući.”Samo u deset posto slučajeva tužilaštvo je smatralo da ima elemenata da pokrene postupak.

Nažalost i kada se desilo da su sudovi sankcionisali nasilnika u najvećem broju slučajeva to su bile uslovne osude”- napominje Stevanovićeva. Ona je podsetila da novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici počinje da se primenjuje 1. juna. Novina u tom zakonu je iseljenje nasilnika iz kuće, jer je upravo nasilnik taj koji napušta kuću, a ne žena žrtva. Načelnica odeljenja za rodnu ravnopravnost napomenula je da ukoliko se u praksi ne primene propisi uz koordinaciju i saradnju svih relevantnih faktora, neće biti postignuti značajni rezultati.

"Danas smo u Vranju da razgovaramo sa svim relavantnim akterima kada imamo ženu žrtvu nasilja u porodično-partnerskim odnosima sa svima iz sistema, počev od Centra za socijalni rad zdravstvenog sistema, policije, tužilaštva, pravosuđa kako bi ukazali šta je to što je kroz svoj rad Zaštitnik građana video da su problemi I nedostaci u radu nadležnih institucija. Sa druge strane da vidimo gde oni kao neko ko implementira propise u praksi vide nedostatke I da na osnovu toga Zaštitnik građana u okviru svojih mehanizama ukaže nadležnim ministarstvima gde sistem treba unaprediti “-istakla je Stevanovićeva.

Učesnici okruglog stola otkrivaju da ne postoji zvaničan izvor o broju žena žrtava nasilja, jer ne postoji jedinstvena evidencija. “Žene su spremne da progovore i prijave ali na svima nama je da one steknu naše poverenje , da kada su prijavile da smo mi stvarno sve uradili u sistemu što treba, da ih zaštitimo – istakla je Stevanovićeva.

(T. Stamenković/Foto: T. Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track