OLAKŠANJE ZA RODITELJE: Besplatna razmena udžbenika u Novom Sadu
Foto: Slađana Stojanović

OLAKŠANJE ZA RODITELJE: Besplatna razmena udžbenika u Novom Sadu

Srbija -
Ovo je super ideja. Ja lično ne znam kako bi deci kupila knjige da nije ove razmen, govori jedna majka

Članovi Udruženja građana „NS blok“, unazad par godina, pred sam početak školske godine, organizuju akciju besplatne razmene udžbenika i lektira za osnovnu i srednju školu.

Razmena se obavlja u prostorijama Udruženja na Bulevaru oslobođenja br. 151, u Novom Sadu.

"Pored knjiga, učenici mogu da razmenjuju i školski pribor. Pošto početak školske godine za roditelje đaka predstavlja „veliki udar“ na kućni budžet, mi po četvrti put omogućavamo svima koji žele da besplatnom razmenom deci obezbede potrebne knjige i tako uštede preko potreban novac", kaže za Kurir, Dragana Letić iz Udriženja, koja zajedno sa svojom ćerkicom Teodorom radi ovaj veoma humani posao.

Njena ćerkuca Teodora kaže da obožava to da radi, iako kreće sada u četvrti razred osnovne škole.

"Obožavam da slažem knjige koje su raspiređene po razredima. Svakome ko dođe obavezno dam obeleživač za knjigu", kaže malena Teodora.

Nemanja Kličković, takođe iz Udruženja kaže da ova akcija koja je počela juče, ove godine traje do 7. septembra, od 12 do 20 časova.

"Imamo i knjige za srednju školu, ali njih je malo i slaba je zainteresovanost. Ljudi donesu knjige koje im ne trebaju, a uzmu za decu za ovu godinu", kaže Kličković.

U prostorijama smo zatekli i samohranu majku Nedu D.iz Sremske Kamenice.

"Ovo je super ideja. Ja lično ne znam kako bi deci kupila knjige da nije ove razmene. Cene knjiga su nenormalne. Ovako sam radila i prošle godine. Jedno dete mi je završilo drugi, a drugo šesti. Za sedmi razred mi treba za nove knjige 16.200 i za treći 6.750 dinara. A gde je ostalo što im treba za školu. A moja plata je 24.000 dinata. Tražila sam pomoć od grada,ali sam dobila odgovor da pomažu samohranim majkama sa troje dece. Sramota. Ali hvala ovim ljudima što su se setili ove akcije", kaže mama Neda.

Iz Udruženja Grupe građana,koja nije partijska, pozivaju sve zainteresovane da se priključe akciji, tako što će sa sobom poneti udžbenike, lektire, kao i školske torbe, peratonice i drugu školsku opremu koju žele da razmene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track