OTELI SE KONTROLI: Komunalci sad hoće da zatvaraju i internet sajtove!
Foto: Profimedia

Neviđeni skandal

OTELI SE KONTROLI: Komunalci sad hoće da zatvaraju i internet sajtove!

Srbija -
Komunalni inspektor je 15. januara, nakon odluka Opštinskog veća i Skupštine opštine, doneo zabranu Aleksandru Gvozdenu na upotrebu imena opštine u nazivu sajta i internacionalnom domenu

ALEKSINAC - Aleksandar Gvozden je pre devet godina (u martu 2006. godine) otvorio sajt na adresi aleksinac.net u nameri da informiše druge o svakodnevnom životu i problemima Aleksinčana.

Međutim, devet godina kasnije, Gvozden je prinuđen da zatvori sajt. Obrazloženo mu je da nema pravo na korišćenje imena opštine u nazovu sajta, ali i da ne sme da koristi domen .net. Ovo prvo bi se još moglo nekako i razumeti, ali odluka koja se tiče domena .net zaista je teško razumljiva.

Komunalni inspektor je 15. januara, nakon odluka Opštinskog veća i Skupštine opštine, doneo zabranu Aleksandru Gvozdenu na upotrebu imena opštine u nazivu sajta i internacionalnom domenu. Rešenje je potpisala komunalna inspektorka Danijela Novaković.

U rešenju piše da odluka stupa na snagu "ODMAH".

Gvozden je napisao pismo i postavio ga na sajt aleksinac.net u kojem je detaljno naveo celu genezu ovog slučaja i optužio je lokalne vlasti za pravnu torturu. Na linku možete da pronađete i sve dokumente u vezi sa ovim slučajem.On je, između ostalog, napisao da je još pre dve godine dobio dopis iz opštine u kojem ga obaveštavaju da je dužan da traži saglasnost za upotrebu imena opštine.

"Na to sam odgovorio zahtevima za dobijanje saglasnosti, ali i zatražio da Skuptšina opštine izdvoji određena sredstva za finansiranje, kao što to radi kada su drugi mediju u pitanju. Kao protivmeru, moja agencija bi registrovala javno glasilo i zaposlila par novinara. Dakle, može se reći da je to svojevrsni zahtev investitora. Na odgovor sam čekao dve godine. I dobio sam odgovor na samo jedan zahtev. Po kojem principu opštinski rukovodioci biraju kada će nekom odgovoriti i na koji zahtev nikome nije jasno. Na ovaj način, šalje se loša poruka potencijalnim investitorima. Većina investitora bi uradila kao i ja - odustali su od ulaganja", naveo je Gvozden.

On je naglasio da je čudno to što je na ove zahteve je odgovorilo Opštinsko veće i odbilo oba ova zahteva.

"Iako to nije bilo njima upućeno, niti postoji nadležnost. oni su odgovorili i to u formi konačnog akta. Naravno, nisam želeo da se mačujem sa vetrenjačama i pokrenuo sam postupak za otuđenje sajta i domena, definitivno odustao od formiranja lokalnog javnog glasila. Slično sam uradio i sa drugim domenima koje sam imao... Nakon toga stiže i, dugo čekana, selektivna, odluka Skupštine opštine. Iz te odluke saznajem da je u međuvremenu donet i Pravilnik koji utvrđuje ovu oblast. Shvatam da je moj zahtev retroaktivno obrađen. Donošenjem dve odluke u istom postupku dva organa i donošenjem pravilnika izvršena je određena vrsta pravne torture", naveo je Gvozden.

Tu nije kraj Gvozdenovih muka. Komunalni inspektor je poveo postupak zabrane sajta aleksinac.net.Gvozden je na to uložio prigovor zbog nenadležnosti, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede propisa.

Zašto?

"Zakonom o komunalnim delatnostima ovaj predmet ne spada u komunalne delatnosti. Nije mi dostavljen Zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju, iako to pomenuti Zakon nalaže. Voleo bih da u tom zapisniku vidim kako le utvrđeno vlasništvo nad sajtom, čime se definiše 'naziv sajta' u tehničkom i pravnom pogledu. Zatim, nije jasno kojim aktom Komunalni inspektor, Skupština opštine ili Opštinsko veće ima nadležnost nad međunarodnim TLD. To je kao kada bi vam neko zabranio da otvorite firmu u SAD, Nemačkoj ili bilo gde u svetu. Rok u Rešenju 'Odmah' je nejasan. Naime, svaka radnja ima svoj period izvršenja. Uraditi nešto 'odmah' u leskičkom smislu je stvar dogovora, u pravnom smislu spada u tortutu", ističe Gvozden.

Koji su domeni zaštićeni u Srbiji?

Na sajtu Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Republike Srbijejasno piše koji su domeni zaštićeni i koja imena opština.

U prvoj rečenici na sajtu piše: "Većina rezervisanih naziva internet domena su nazivi naseljenih mesta u Srbiji, nazivi organa i servisa državne uprave i lokalne samouprave ili nazivi javnih ustanova. U tome leži i razlog njihovog rezervisanja, kako bi bile sprečene eventualne nedoumice korisnika Interneta u Srbiji da li su pristupili zvaničnom sajtu organa".

Kada odete na listu rezervisanih domena za potrebe gradova i opština dolazite do ovog podatka: aleksinac.rs opstina‐aleksinac.rs opstinaaleksinac.rs

Konsultovali smo i sajt Registra nacionalnih i internet domena Srbijena kojem piše: "Osnovni cilj RNIDS-a je da organizuje upravljanje registrom nacionalnih internet domena. RNIDS upravlja sa po pet adresnih prostora u oba nacionalna domena (.RS, .CO.RS, .ORG.RS, .EDU.RS i .IN.RS, kao i .SRB, .PR.SRB, .ORG.SRB, .OBR.SRB i .OD.SRB). Upravljanje adresnim prostorima .AC.RS i .AK.SRB prepušteno je Akademskoj mreži Srbije, a .GOV.RS i .UPR.SRB prepušteni su Upravi za zajedničke poslove republičkih organa.

Dakle, nigde ništa ne piše o domenu .net...

U svakoj zemlji nacionalni registar (odgovoran za funkcionisanje ccTLD domenskog prostora, što nema nikakve veze sa gTLD domenima, kao što je .net) održava listu rezervisanih domena - što za svoje potrebe, što za potrebe države i njenih organa..

Što se tiče gTLD domena (kao što je .net) jedan od rezervisanih domena je example.net (rezervisan iz tehničkih razloga)... Nismo uspeli da pronađemo neku drugu listu rezervisanih .net domena.

Kako nam je nezvanično rečeno, ako se neki domen ne nalazi na nekoj listi rezervisanih domena, onda je slobodan za registraciju onome ko prvi registruje. Ako onaj koji registruje time naruši pravo nečije intelektualne svojine, trgovačkog žiga, zaštićenog brenda... onda je strana koja smatra da je oštećena slobodna da se obrati nadležnoj arbitraži ili nadležnom sudu i da u odgovarajućem postupku zatraži preuzimanje predmetnog domena.

(Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track