PANIKA U NOVOM PAZARU: Bebe testiraju na tuberkulozu, kod babice potvrđena bolest
Foto: Kurir

Testovi rađeni i porodiljama i zaposlenima u porodilištu

PANIKA U NOVOM PAZARU: Bebe testiraju na tuberkulozu, kod babice potvrđena bolest

Srbija -

Sve bebe rođene u novopazarskom porodilištu u poslednja tri meseca, ukupno njih 79, preventivno su testirane na tuberkulozu, nakon što je kod jedne babice konstatovana ta bolest.

Osim bebama, testovi na tuberkulozu urađeni su i porodiljama, kao i zaposlenima u porodilištu. Obolela babica nalazi se na lečenju u Kliničkom centru u Kragujevcu.

Svi roditelji su obavešteni da novorođenčad treba da dovedu na testiranje. Do sada je testirano 60 beba, a rendgenski snimci pokazali su da bebe nisu obolele od tuberkuloze. Bebama je urađen i PPD test, a do sada je očitano 19 i svi su bili negativni.

Iz novopazarskog Zavoda za javno zdravlje potvrdili su da su za babicu obolelu od tuberkuloze saznali pre desetak dana, a da su odmah preduzeli sve mere kako bi sprečili širenje bolesti.

"Kada smo saznali za ceo slučaj naložili smo da se odmah testiraju, najpre sve bebe rođene u kritičnom periodu, njihove majke, porodica obolele i zaposleni u porodilištu. Za sada je sve u redu, i nema mesta za paniku", saopšteno je iz novopazarskog Zavoda za javno zdravlje.

Novopazarsko Ginekološko-akušersko odeljenje Opšte bolnice, po broju porođaja na godišnjem nivou jedno je od najvećih u Srbiji. Velika sreća u ovom slučaju je da su se zbog zatvorenog porodilišta, koje se kompletno renovira, porodilje iz Novog Pazara, Raške i Tutina preusmeravale u porodilišta u Kraljevu, Kragujevcu i Beogradu.

(A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track