PARK NAUKE PREPRAVLJA UDŽBENIKE IZ FIZIKE: Fontana koja dokazuje kvadratnu jednačinu

ŠABAC

PARK NAUKE PREPRAVLJA UDŽBENIKE IZ FIZIKE: Fontana koja dokazuje kvadratnu jednačinu

Srbija -

Napredni Preko paraboličnih ogledala možete čuti šaputanje 20 metara dalje, a na određenom mestu na analematskom satu postajete živa kazaljka, poručuje dr Topalović

Otvaranjem Parka nauke, po mišljenju mnogih, Šabac je nastavio tradiciju započetu još u 19. veku - da u Srbiju donosi novitete iz razvijenog sveta. Za pune četiri godine, koliko zvanično postoji, interesovanje za Park nauke bilo je toliko da ga je i ovdašnja Turistička organizacija svrstala u znamenitosti i smestila na turističku mapu grada.Ovaj projekat ostvaren je u saradnji sa Institutom za fiziku, Društvom fizičara Srbije, Narodnim muzejom u Šapcu i Centrom za promociju nauke, a njegovi autori su profesor dr Mirjana Božić Popović s beogradskog Instituta za fiziku i šabački magistri Tatjana Marković Topalović i Goran Stojićević.InovacijeNajstarija instalacija je globus postavljen pre šest godina, čija je osa paralelna sa planetom Zemljom, pa se realno mogu pratiti prirodne pojave. Kada je postavljen, Šabac je bio prvi grad u jugoistočnoj Evropi i sedmi u svetu koji ima tako nešto. A globus je samo jedna od 27 instalacija koje postoje u ovom jedinstvenom parku.- Ovde možete da vidite da je najkraći put ujedno i najbrži, a to dokazuje instalacija brahistohrone. Preko paraboličnih ogledala možete čuti šaputanje 20 metara dalje, a ako stanete u odgovarajući mesec na analematskom satu, postajete živa kazaljka i vaša senka pokazuje tačno vreme - priča fizičarka mr Tatjana Marković Topalović, jedan od autora Parka nauke i direktorka Centra za stručno usavršavanje, gde je smešten.

Ponosna na učinak... Dr Tatjana Marković Topalović
Ponosna na učinak... Dr Tatjana Marković Topalović

Da Vinči

A upravo ovo mesto jedino je na svetu gde je moguće videti fontanu koja dokazuje da kvadratna jednačina ima dva rešenja. Specifičnost ove fontane je u tome što se prvi i treći mlaz seku u jednoj tački, dok drugi mlaz ima domet koji je jednak stubu tečnosti u cevi. Zbog ovog otkrića udžbenici fizike moraće da budu prepravljeni.Prema rečima naše sagovornice, greška datira još od Leonarda da Vinčija, koji je nacrtao pogrešan prikaz koji se posle samo prepisivao bez provere.- Na ovo su mi ukazali dr Mirjana Popović Božić i profesor Josip Sliško. Greška u udžbenicima je u tome što je svaki mlaz tečnosti nacrtan sve dalje i dalje, jer nije razmatrana brzina isticanja u zavisnosti od visine. Samo je razmatran pritisak - objašnjava Tatjana Marković Topalović.

Nauka nije samo za đakeNEVIDLJIVI SVET OKO NASIako je zamišljen kao učionica na otvorenom, svrha Parka nije samo u tome da đaci na praktičnim primerima savladaju gradivo iz udžbenika već i da se odrasli upoznaju s nevidljivim svetom oko njih.- Mi živimo fiziku, samo što ljudi nisu svesni toga. Ovako sve pojave mogu da vide i dožive. Pored fizike, ovde može na zanimljiv način da se sazna mnogo toga i o biologiji, hemiji, matematici, geografiji - ističe dr Tatjana Marković Topalović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track