PERIŠIĆ NAJPLAĆENIJI GRADONAČELNIK: Prima 273.333 dinara iliti šest i po puta veću platu od proseka!
Foto: Nemanja Pancic

Astronomske cifre

PERIŠIĆ NAJPLAĆENIJI GRADONAČELNIK: Prima 273.333 dinara iliti šest i po puta veću platu od proseka!

Srbija -
U vrhu liste gradskih čelnika sa najvećim primanjima izdvajaju se još i Saša Todorović (SNS) iz Sombora koji je u julu primio 147.717 dinara, Čedomir Janjić (SNS), gradonačelnik Zrenjanina, sa zaradom od 141.669 dinara i Jene Maglai (SVM) iz Subotice sa 140.196 dinara

Najplaćeniji gradonačelnik u Srbiji tokom prošle godine bio je Zoran Perišić iz Niša, član Srpske napredne stranke. On je u julu 2014. primio 273.333 dinara, što je čak šest i po puta više nego što prosečno zarađuju njegovi sugrađani.

U vrhu liste gradskih čelnika sa najvećim primanjima izdvajaju se još i Saša Todorović (SNS) iz Sombora koji je u julu primio 147.717 dinara, Čedomir Janjić (SNS), gradonačelnik Zrenjanina, sa zaradom od 141.669 dinara i Jene Maglai (SVM) iz Subotice sa 140.196 dinara, pokazalo je istraživanje Pištaljke o primanjima lokalnih funkcionera.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Do astronomske cifre na platnom listu Perišić je došao zahvaljujući dnevnicama za službena putovanja koje su mu u julu bile isplaćene i za prethodne mesece. Međutim, čak i ako se izuzmu dodatna primanja, on je sa neto platom od 149.845 dinara i dalje najplaćeniji u celoj Srbiji. Prosečna plata u Nišu je 41.361 dinar.

Veliki jaz između primanja gradonačelnika i onih u čije ime oni vrše vlast beleži se još u Vranju, Somboru i Loznici gde su prihodi najviših funkcionera preko četiri puta veći od prosečnih zarada.

Prvi čovek Vranja Zoran Antić (SPS) je u julu prošle godine prihodovao 130.524 dinara, dok su njegovi sugrađani prosečno zarađivali 27.095 dinara. Dve godine posle stupanja na funkciju, Antić je uspeo da kupi trosoban stan, pokazuje imovinska karta koju je predao Agenciji za borbu protiv korupcije. Razlika između plate Saše Todorovića iz Sombora i njegovih sugrađana u julu prošle godine je bila 111.424 dinara. Njegova primanja bila su tajna kako za javnost tako i za Agenciju za borbu protiv korupcije, sve dok Pištaljka pre četiri meseca nije objavila podatke o Todorovićevim prihodima, koji su nam dostavljeni tek posle intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja.

Osim gradske uprave Sombora, i nadležni u Novom Sadu, Jagodini, Šapcu, Leskovcu i Loznici izbegavali su da daju informacije o prihodima svojih funkcionera, iako ih je na to obavezivao Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. I podatke o platama gradonačelnika tih gradova dobili smo nakon žalbi Povereniku.

Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, Foto: Fonet
Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, Foto: Fonet

Prvi čovek Loznice Vidoje Petrović (od skora SNS) sa platom od 129.589 dinara svrstao se među one koje imaju četiri puta veću platu od sugrađana. Prosečna zarada u Loznici je 31.942 dinara. Možda je velika razlika između plate Vidoja Petrovića i ostalih Lozničana razlog što on od 2010. godine Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio da mu se uvećala zarada, pa u njihovom registru primanja funkcionera i dalje stoji da on ima platu od 85.624 dinara, što je 44.000 dinara manje nego što zapravo ima. Petrović se na čelu Loznice nalazi od 2004. godine, ranije kao član G17 plus, a sada kao pripadnik SNS.

Još jedan od dugogodišnjih gradonačelnika u Srbiji koji je u više navrata promenio partijsku knjižicu je i Branislav Nedimović iz Sremske Mitrovice, prvobitno član Demokratske stranke Srbije (DSS), pa lider udruženja građana „Vredna Mitrovica“, a trenutno član SNS. On je osim neto plate od 105.871 dinar u julu prošle godine dobio i naknadu od 25.500 dinara. Zahvaljujući dodatnim primanjima, među kojima su i dnevnice za službena putovanja, Nedimović je u 2014. godini osim plate primio još 425.000 dinara, što znači da su mu dodatna primanja tek nešto manja od prosečne godišnje zarade u ovom gradu.

Među prvih pet najplaćenijih gradonačelnika u 2014. godini bila su i dvojica bivših gradskih čelnika iz Užica i Kragujevca. Saša Milošević (SNS), koji je rukovodio Užicem do 15. avgusta 2014, u julu mesecu sa ukupnom primanjima od 153.561 dinar našao se na visokom drugom mestu. Doskorašnji gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović (URS) koji je na tom mestu bio deset godina u julu prošle godine zaradio je 143.573 dinara.

Najmanje prihode prošle godine ostvario je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović iz Srpske napredne stranke koji je u julu primio svega 70.398. Kao su nam pojasnili u Gradskoj upravi Leskovca ovaj iznos bio je posledica nedostatka novca u budžetu grada za taj mesec. Ovo umanjenje zarada Cvetanoviću i svim drugim gradskim funkcionerima nadoknađeno je u decembru prethodne godine kada su primili veće zarade nego inače. Cvetanovićeva redovna plata je 108.000 dinara, a uz nju svaki mesec na ime dodataka prima još 19.000 dinara.

Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, Foto: Beta
Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, Foto: Beta

Sve podatke o platama gradonačelnika Pištaljka je dobila od gradskih uprava u okviru istraživanja „Opštinski radar“ koje je finansirano od strane Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNDP). Tokom projekta su od svih gradova i opština u Srbiji traženi podaci o primanjima lokalnih funkcionera. Od dve stotine opština i gradova, 29 lokalnih samouprava nije odgovorilo po zahtevu za informacije od javnog značaja ni nakon žalbe Povereniku.

Podaci o prosečnim platama u gradovima i opštinama preuzeti su od Republičkog zavoda za statistiku (RZS), dok podaci o prosečnim platama za Prištinu nisu dostupni jer RZS ne meri prosečne zarade na Kosovu i Metohiji.Pošto je Vlada Republike Srbije u 2013. godini obrazovala privremene organe koji obavljaju funkcije opštinskih uprava na Kosovu i Metohiji, podatke o platama predsednika i članova privremenih organa Pištaljka je dobila od Kancelarije za KiM. Po tim podacima, neto plata predsednika Privremenog organa u Prištini Ljubinka Karadžića je 111.550 dinara.

Zoran Antić, Foto: Fonet
Zoran Antić, Foto: Fonet

(Pistaljka.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track