POBUNA GROBARA U NIŠU: Nema sahrana dok ne legnu plate
Foto: M.M.

Komunalci gnevni

POBUNA GROBARA U NIŠU: Nema sahrana dok ne legnu plate

Srbija -

Posle spavanja na groblju, radnici preduzeća „Gorica“ neće ukopavati mrtve dok im iz gradske uprave ne uplate barem dve od devet zaostalih zarada

Radnici niškog komunalnog preduzeća „Gorica“, koje gazduje Novim grobljem, prestali su juče da sahranjuju preminule iz protesta što im gradske vlasti već devet meseci ne obezbeđuju plate.Niški grobari su juče ujutro prestali i sa zakazivanjem sahrana, uz pretnju rukovodstvu firme da niko neće biti pokopan ukoliko se ne ispuni obećano, odnosno ako do kraja dana ne dobiju bar dve od neisplaćenih devet zarada.Oliver Cvetković, predstavnik sindikata Nezavisnost u ovom preduzeću, ističe da su im dosadila prazna obećanja i da su prinuđeni na radikalnu reakciju.

- Grobari su ujutro bacili alat i rekli da neće nikog više zakopavati bez para. Onda je ipak odlučeno, iz poštovanja prema porodicama mrtvih, da se oni čije su sahrane već zakazane ipak ukopaju, ali smo prestali da primamo zahteve za ukope narednih dana.

Nakon ove odluke došao je v. d. direktora Nenad Mišić i obećao da će hitno razgovarati sa gradskim rukovodstvom kako bi se normalizovalo funkcionisanje naše službe. Očekujemo do kraja dana da primimo dve plate, kako nam je obećano. Ako se to ne desi, od sutra više niko neće biti sahranjen - izjavio je juče Cvetković.Radnici „Gorice“ su se obratili sugrađanima saopštenjem, u kom izražavaju žaljenje zbog Nišlija koje će trpeti zbog lošeg odnosa gradskih vlasti prema ovom preduzeću. Kako navode, grad kao osnivač više puta je bio upozoravan da će rad ovog preduzeća biti blokiran, da zaposleni nemaju opremu za tako težak posao kao što je sahranjivanje, te da zbog neisplaćenih zarada ne mogu da prehrane svoje porodice.Ovo je kulminacija protesta zaposlenih u „Gorici“ koji su pre dva meseca u znak revolta danima spavali na groblju. Protest je nakratko okončan kada su od grada dobili lanč-pakete, jednokratnu novčanu pomoć i obećanje da će im zarađeno biti isplaćeno. Međutim, pošto se to nije desilo, odlučeno je da ceh plate mrtve Nišlije.Problemi ovog komunalnog preduzeća traju već više od godinu dana jer su im računi u blokadi. I pored kredita, za koje su garantovala i druga javna preduzeća, sudbina „Gorice“ je i dalje neizvesna.

Gradonačelnik PerišićNOVA OBEĆANJAGradonačelnik Niša Zoran Perišić poručio je da se neće dozvoliti blokadu rada groblja.- Umrli moraju da budu sahranjivani. Učinićemo sve da izađemo u susret zahtevima radnika. Već danas će im biti isplaćene dve zarade - obećao je juče Perišić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track