POMOĆ VLADE VOJVODINE: Za obnovu Hilandara 7.000.000 dinara!
Foto: Shutterstock

Manastiru stižu donacije

POMOĆ VLADE VOJVODINE: Za obnovu Hilandara 7.000.000 dinara!

Srbija -

Novac je za uređenje enterijera Sinodika, smeštenog u Konaku, iz 1814, koji je značajno mesto okupljanja bratstva

Vlada Vojvodine izdvojila je sedam miliona dinara za obnovu manastira Hilandar, stradalog u velikom požaru 2004.Novac je namenjen za uređenje enterijera Sinodika u srpskom manastiru na Svetoj Gori.Rešenje o pomoći juče je predsednik pokrajinske vlade u Vojvodini Igor Mirović uručio direktoru Zadužbine manastira Hilandar Milivoju Ranđiću tokom sastanka kome je prisustvovao i direktor pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa.

Milivoje Randić i Igor Mirović
Milivoje Randić i Igor Mirović

Mirović je ukazao na značaj koji ima obnova tog srpskog manastira smeštenog na Svetoj Gori, sedištu čak 20 pravoslavnih manastira, a koji predstavlja važan deo ne samo religijskog već i kulturnog identiteta naše zemlje.- Ovo je pomoć zaštiti našeg kulturnog nasleđa i ujedno jedan od naših važnih zadataka - rekao je Mirović.Pored razgovora o aktivnostima koje će biti sprovedene na uređenju prostora Sinodika, smeštenog u Konaku, iz 1814. godine, koji ujedno predstavlja i veoma značajno mesto okupljanja bratstva, razgovarano je i o planovima dalje obnove jednog od najznačajnijih vekovnih središta srpske kulture i duhovnosti.

Hilandar posle požara 2004.
Hilandar posle požara 2004.

Vatrena stihijaPOŽAR PROGUTAO POLOVINU ZDANJAU manastiru Hilandaru je 2004. izbio požar velikih razmera, koji je uništio i oštetio skoro polovinu manastirskih zdanja.Odmah nakon toga pokrenut je veliki broj aktivnosti na obnovi manastira. Uz obnovu građevina koje su neposredno pogođene vatrenom stihijom, obnova obuhvata rekonstrukciju, izgradnju, restauraciju i sveopštu zaštitu nepokretnog i pokretnog nasleđa manastira Hilandara. Uz to, obnova Hilandara ima za cilj i obezbeđivanje održivog razvoja manastira, njegove ekonomije i uslova neophodnih za život bratstva, čuvajući jedinstveni karakter i svetost samog mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track