POSLE POSRTANJA I STEČAJA: Toza Marković biće ponovo regionalni opekarski gigant
Foto: Saša Urošev

Spas u poslednji čas

POSLE POSRTANJA I STEČAJA: Toza Marković biće ponovo regionalni opekarski gigant

Srbija -

KIKINDA: Nakon dve i po godine stečajnog postupka, u fabrici građevinskog materijala “Toza Marković” D.O.O. i zvanično je počeo proces reorganizacije, koji predviđa vraćanje nagomilanih dugova poveriocima. Posle isteka jednogodišnjeg grejs perioda u obavezi su da poveriocima, poslovnim bankama, u narednih deset godina namire 24 miliona evra.

-Najveći poverilac “Srbijagas” je potraživanja od 20 miliona evra za isporučen gas pretvorio u akcije. To znači da je ta državna firma postala većinski vlasnik “Toze Markovića” sa 65 odsto udela. Poslovne odluke praktično će donositi Vlada Srbije i “Srbijagas”, a menadžent fabrike će ih sprovoditi. Bez podrške države, ne bismo dobili šansu da opstanemo- kaže direktor fabrike Vladimir Ilić.

On i njegovi saradnici uvereni su da “Tozu Marković” očekuju bolji dani:

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

-Fabrika je dobila novu šansu, rekao bih i poslednju, da na tržištu preživi i postane ono što je tokom 150 godina postojanja i rada, najvećim delom i bila-regionalni opekarski gigant. Imamo sirovinu, iskusnu radnu snagu i konkuretne proizvode. Izlazak iz stečaja je važna privredna vest, ne samo za Kikindu, nego i za Srbiju-izričit je Ilić.

Sagovornik Kurira precizira da će do kraja 2016. proizvesti 35 miliona komada crepa i 1,8 miliona kvadratnih metara pločica:

- Za naše proizvode postoji interesovanje u regionu, od Crnog mora do Jadrana, i od Poljske do Grčke. Radimo punim kapacitetom, a fabrika ima 640 zaposlenih-zaključuje Ilić.

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

Bivši vlasnik unakazio fabriku

Beogradska firma ITH je, od 2007. do 2014. godine, unakazila “Tozu Marković”. Fabrika je dovedena na rub propasti. Do otvaranja stečaja, dugovala je čak 50 miliona evra. Nedomaćinsko poslovanje, koje je na kraju rezultovalo i hapšenjem većinskog vlasnika, i njegovih saradnika, moglo je i ranije da se preseče.

Problem je što se tada institucije nisu bavile posledicama te i sličnih katastrofalnih privatitacija. “Toza Marković” je u tom periodu poslužila za finansijsku manipulaciju koja je umalo dovela da fabrika nestane za privredne scene- kategoričan je Ilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track