POTRESNO: Otac daje svoj bubreg u zamenu za bubreg koji odgovara njegovoj ćerki
Foto: Aleksandar Nićiforović

Potrebna transplantacija

POTRESNO: Otac daje svoj bubreg u zamenu za bubreg koji odgovara njegovoj ćerki

Srbija -

Sa teškim oboljenjem bubrega Mukadesa se bori već duge četiri godine, i sada joj je potrebna pomoć svih dobrih ljudi, jer joj za transplataciju bubrega koja bi se obavila u Turskoj treba 28.000 evra i donator, a vremena je sve manje

TUTIN - Mukadesi Rušević (33) mladoj majci iz sela Baćica nedaleko od Tutin, hitno je potrebna novčanapomoć za transplataciju bubrega, koja se zbog komplikacija ne može obaviti u Beogradu.

Sa teškim oboljenjem bubrega Mukadesa se bori već duge četiri godine, i sada joj je potrebna pomoć svih dobrih ljudi, jer joj za transplataciju bubrega koja bi se obavila u Turskoj treba 28.000 evra i donator, a vremena na njenom časovniku je sve manje.

Mukadesa, majka dve devojčice, teže od bolesti podnosi to što ćerkicama ne može da kaže da je bolesna i gde odlazi svakog drugog dana, te zašto je nema kući po celi dan i kako više ne može da se igra sa njima.

Celu situaciju Mukadesa teško podnosi, sa njom nismo mogli da razgovaramo, jer od suza nije mogla da izgovori ni jednu reč.

Njen otac Hivzo ispričao nam je kroz šta sve njegova ćerka svakodnevno prolazi.

- Pre četiri godine smo otkrili da ona ima tu tešku bolest, i tada je bila dosta loše. Bolovi su joj nepodnošljivi. Poslednjih godinu i po dana, svakog drugog dana odlazi na dijalizu. Odlazi u 10 a vraća se naveče u 20 sati. Sve teže podnosi terapiju, nekada do te mere da moramo da je unesemo u kuću jer nema snage, sve mi je teže da je gledam kako se muči - rekao je Mukadesin otac Hivzo Rušević.

On se svakodnevno bori da ćerki olakša, bar poslove oko kuće i dece. Pokušao je da joj donira bubreg, ali lekari su ustanovili da on nije kompatibilan.

S ljudima dobre volje pokušava da Mukadesu pošalje u Tursku, na kliniku koja će joj pronaći donora, a za uzvrat Hivzo će dati svoj bubreg i 28 hiljada evra, koje tek treba da sakupi, u akciji koju je pokrenuo.

- Kao i svaki roditelj, i ja želim najbolje svom detetu, pokušao sam i bubreg da doniram ali su lekari analizama utvrdili da joj on ne odgovara. Poslednja nada mi je da će se novac sakupiti, a da će joj lekari u Turskoj pronaći odgovarajući bubreg, te da ću i ja donirati svoj bubreg za osobu kojoj bude odgovarao, operacije će se obaviti u toj istoj klinici.

Ja molim sve ljude da nam pomognu koliko mogu, znam da je teško vreme i da svi jedva preživljavaju, ali vaše malo mojoj Mukadesi i njenoj deci to znači novi život, rekao je Hivzo Rušević.

Mukadesin suprug, i pored teškog stanja u kome se nalazi njegova supruga, morao je da je ostavi na kratko, kako bi u inostranstvu potražio neki posao i zaradio bar deo novca potrebnog za operaciju na klinici u Turskoj.

Aleksandar Nićiforović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track