PRECI U ZAPEĆKU: Zaboravili nemanjićke tragove i nosioce Karađorđeve zvezde
Foto: Facebook

Muzej u Novoj Varoši

PRECI U ZAPEĆKU: Zaboravili nemanjićke tragove i nosioce Karađorđeve zvezde

Srbija -
Nauštrb priče o vekovnom prisustvu Otomanske imperije, u drugi plan se stavlja važan deo istorije i preskaču čitavi vekovi, objašnjava Radivoje Bujišić, odbornik doskorašnjeg saziva SO i poštovalac zavičajne istorije.

Iako je u nedavno štampanoj knjizi pod naslovom "Junaci Karađorđeve zvezde užičkog kraja" njen autor dr Rade V. Poznanović objavio biografije 16 Novovarošana čije je grudi krasilo najveće ratničko odličje, dodeljivano za podvige i junaštvo u ratovima od 1912. do 1918, u odeljenju užičkog muzeja u gradu pod Zlatarom se navode imena samo četvorice!

Nažalost, ovo nije jedino što zbunjuje posetioce koji se, pre svega, čude oskudnom delu postavke posvećene Velikom ratu. Jer, na samo jednom panou ispisan je kraći tekst, sa sedam fotografija na kojima je tek jedan od trojice nosilaca Karađorđeve zvezde - iz Čajetine?!

- Mada je novovaroški kraj imao 2.000 ratnika, na polju sakupljanja istorijske građe i u izdavačkoj delatnosti uveliko zaostaje za okruženjem. Godinama se ništa ne radi, a netragom nestaju dokumenta, lične stvari junaka, priznanja i odlikovanja, fotografije, zapisi... - upozorava profesor istorije Radiša Filipović, potpredsednik Udruženja potomaka ratnika 1912-1918, dok je Nikola Gojgić, direktor Muzeja, na kritike odgovorio tvrdnjom da je postavka o Velikom ratu kompletna!

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Ne zna se, međutim, da li su nesporazumi sa opštinom oko finansija i obezbeđivanja prostora za šire predstavljanje prošlosti novovaroškog kraja - na koje Gojgić skreće pažnju - uslovili i manjkavosti u brošuri pod nazivom "Zlatar - 285 zlatnih dana", koja donosi zanimljivosti o ovoj planini, te podatke o ponudi i smeštaju.

Postavka o Velikom ratu

U delu publikacije koja je svetlo dana ugledala bez recenzije, pogrešno su prezentovane istorijske činjenice o kulturno-istorijskom nasleđu...

- Nauštrb priče o vekovnom prisustvu Otomanske imperije, u drugi plan se stavlja važan deo istorije i preskaču čitavi vekovi, pa proizilazi da je Stari Vlah, do dolaska Osmanlija, bio pusta utrina. A na ovim prostorima su vidljivi tragovi više civilizacija: ispod Zlatara su se ukrštala dva rimska puta, kasnije je novovaroški kraj bio u središtu Stare Raške, države Nemanjića. U međurečju Uvca i Lima nalaze se i mnogobrojne tvrđave, u Rutošima je stolovala loza Vojinovića, a u Štitkovu knezovi Raškovići... - objašnjava Radivoje Bujišić, odbornik doskorašnjeg saziva SO i poštovalac zavičajne istorije.

Užičko odeljenje Muzeja u Novoj Varoši, u zavičaju vojvode Petra Bojovića ima samo jednu sliku slavnog zemljaka i nijedan eksponat, kopiju, repliku...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja