PRIVREDNI SUD: Bankrotirao Industrijski kombinat Guča

Okončan stečaj

PRIVREDNI SUD: Bankrotirao Industrijski kombinat Guča

Srbija -
Kombinat je obustavio proizvodnju u junu 2014. godine, a u momentu uvođenja stečaja imao je 301 zaposlenog, kojima vlasnik fabrike duguje 149 miliona dinara

ČAČAK, GUČA - Čačanski Privredni sud doneo je rešenje o bankrotstvu Industrijskog kombinata u Guči čime je okončan stečaj, a stečajnom upravniku Acu Miloševiću naložio da unovči imovinu Kombinata kako bi se namirili poverioci.

Kombinat je obustavio proizvodnju u junu 2014. godine, a u momentu uvođenja stečaja imao je 301 zaposlenog, kojima vlasnik fabrike duguje 149 miliona dinara.IKG ima dva akcionara - vlasnika fabrike Miroslava Bogićevića, koji ima 71,32 odsto vlasništva i "Farmakom MB" sa preostalih 28,68 odsto akcija.Bogićević, koji se nalazi u pritvoru, naveo je da ukupan dug fabrike, uključujući i jemstva za treća lica, iznosi 17,79 milijardi dinara (145 miliona evra), a da je bez tih jemstava dug Kombinata dobavljačima, radnicima i državi 3,56 milijardi dinara (29 miliona evra).

Imovina fabrike vredi 6,75 miliona evra, od čega su 5,33 miliona nekretnine i oprema, i reč je o likvidacionoj vrednosti.Predlog za stečaj podnela je 16. juna prošle godine Međunarodna finansijska korporacija (IFC) iz Vašingtona, odnosno Svetska banka, kao razlučni poverilac Bogićevićevog koncerna "Farmakom MB", i stečaj je uveden 30. oktobra.

Grupa banaka u kojoj su, pored Svetske i Komercijalna, Inteza i Čačanska banka, odobrila je 2011. godine kredit koncernu u iznosu od 120 miliona evra, a "Farmakom" je vraćanje tog kredita garantovao hipotekom na nepokretnu imovinu svojih preduzeća koja je procenjena na 240 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track