PROFESORKA EDITA STOKIĆ: U Vojvodini više od 56 odsto stanovnika gojazno i predgojazno
Foto: Slađana Stojanović

PROMOVISANA KNJIGA O HIRURŠKOM LEČENJU GOJAZNOSTI U KC VOJVODINA

PROFESORKA EDITA STOKIĆ: U Vojvodini više od 56 odsto stanovnika gojazno i predgojazno

Srbija -

NOVI SAD – Danas je Kliničkom centru Vojvodine održana promocija knjige “Hirurško lečenje gojaznosti: od
barijatrijske do metaboličke hirurgije”. Kako je istakao akademik Dragan Micić, u poslednjih šest godina u Srbiji se
beleži trend porasta broja gojaznih osoba i to i među odraslima i među decom.

- Suština je u tome da ljudi počnu više da se kreću i da deca ne budu ispred kompjutera - rekao je na konferenciji zanovinare, akademik Micić.

Knjigu je prošle godine objavio Medicinski fakultet u Beogradu i postala je udžbenik za studente, lekare naspecijalizaciji i specijalste.

Autorka i šef Ambulante za gojaznost Kliničkog centra Srbije prim. dr Snežana Polovina, istakla je da do sada nijebilo knjige iz ove tematike i pre dve godine se rodila ideja da napravimo publikaciju.

Profesorka dr Edita Stokić iz Kliničkog centra Vojvodine, koja je i autor jednog od 19 poglavlja u knjizi, naglasila jeda će, ukoliko se ništa ne promeni, do 2030. godine gojazno će biti pola Evropljana.

- U Vojvodini je više od 56 odsto stanovnika gojazno i predgojazno, i među odraslima i među decom - kazala je profdr Stokić.

Akademik Micić je rekao kako bi gojazni pacijenti radije pili sve lekove, nego da se pokrenu i bave fizičkim aktivnostima. Smatra da nije potrebno ići u taratanu i raditi teške fizičke vežbe, već je dovoljno nekoliko putanedeljno šetati od 15 do 30 minuta.

Slađana Stojanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track